Dolazak recesije podigao cijenu nafte

Eurozona
Cijene zlata porasle su u ponedjeljak pod utjecajem kontinuiranih napetosti na Bliskom istoku i naznaka stagnacije gospodarskih aktivnosti u eurozoni.

Nada da će SAD i Kina sporazumno riješiti trgovinski sukob ishlapjela je nakon izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa da mu nije potreban trgovinski sporazum s Kinom prije predsjedničkih izbora u SAD-u koji će biti održani iduće godine.

Pozitivan pomak u rješavanju američko-kineskog trgovinskog sukoba malo je vjerojatan s obzirom na to da je kineska delegacija otkazala planirani posjet glavnim poljoprivrednim proizvođačima među saveznim državama SAD-a, napominje dpa.

Cijena unce zlata na fizičkom tržištu porasla je danas 0,15 posto, na 1.519,12 dolara. U terminskim ugovorima na američkom tržištu zlatom se trgovalo po 0,8 posto višoj cijeni, od 1.526,55 dolara. U međuvremenu je američki predsjednik odobrio raspoređivanje dodatnih američkih vojnika i sustava protuzračne obrane u Saudijskoj Arabiji, nakon prošlotjednog napada na naftne objekte.

Iranski predsjednik Hasan Rouhani najavio je pak da će ovog tjedna na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda predstaviti sigurnosni plan za Perzijski zaljev čiji je cilj stabilizacija regije i izbjegavanje sukoba sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima.

U jučerašnjem razgovoru za Fox News američki državni tajnik Mike Pompeo kazao je da je zadaća dodatnog američkog vojnog kontingenta “odvraćanje i obrana” u regiji Perzijskog zaljeva. Ako to ne bude dovoljno, američki predsjednik poduzet će dodatne mjere i iransko vodstvo je toga svjesno, uvjeren je Pompeo.

Glavni su uzrok pada industrijske proizvodnje u eurozoni u posljednje vrijeme domaći čimbenici, konstatirala je u ponedjeljak Europska središnja banka (ECB), što je u raskoraku s uvriježenim ocjenama da su teškoće većinom rezultat vanjskih prilika.

Globalna potražnja slabi zbog trgovinskog rata između Kine i Sjedinjenih Država, zbog čega je golemi industrijski sektor eurozone u proteklih godinu i pol dana uglavnom bio u recesiji, primoravajući ECB da uvede daljnje poticajne mjere radi podrške gospodarstvu.

U prvoj polovini prošle godine glavni su uzrok problema u industriji bila globalna kretanja, no od srpnja 2018. ulogu krivca preuzeli su domaći čimbenici, u velikoj mjeri u Njemačkoj, naglašavaju u ECB-u.

You may also like

0 comments