Dolar na najvišim razinama prema košarici valuta

Američka valuta u ponedjeljak se na međunarodnim deviznim tržištima zadržala blizu najviših razina u tri mjeseca prema košarici valuta, dok se euro unatoč pritiscima blago stabilizirao prema dolaru.Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest vodećih svjetskih valuta, jutros je iznosio 97,769 bodova, što znači da je skliznuo blagih 0,1 posto u odnosu na najvišu razinu u trimjeseca od 98,061 boda, na koju se u jednom trenutku bio popeo u ranijem trgovanju. Euro je u takvim okolnostima prema američkoj valuti ojačao oko 0,3 posto, na 1,0861 dolara. Dolar je prema jenu ostao više-manje nepromijenjen u usporedbi s prethodnim zatvaranjem i njime se trgovalo po 124,13 jena.

Američki gospodarski pokazatelji, uključujući solidno izvješće o inflaciji i stanogradnji, pripomogli su dolaru da zaključi prošlotjedno poslovanje na najvećem tjednom dobitku u posljednja gotovo dva mjeseca, nakon što je predsjednica američke središnje banke Fed Janet Yellen bila ponovila da će ključne kamatne stope vjerojatno biti podignute do kraja godine. Zajednička europska valuta ostala je, pak, pod pritiskom, iako su zabrinutosti oko izlaska Grčke iz eurozone zasad barem popustile, nakon što je Atena prošlog tjedna postigla sporazum s kreditorima.

Od vijesti iz Grčke izdvaja se ona o ponovnom otvaranju tamošnjih banaka u ponedjeljak nakon trotjedne obustave njihova rada s klijentima, premda limiti za podizanje gotovine ostaju na snazi. Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na žurne pregovore o financijskoj pomoći Grčkoj kako bi vlada mogla ukinuti postojeće limite za povlačenje novca iz banaka. “Što se smjera tečaja eura tiče, on je vjerojatno i dalje u silaznoj putanji,” kazao je Teppei Ino, analitičar u japanskoj banci Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ. Od vijesti važnih za financijska tržišta izdvaja se današnji praznik u Japanu zbog čega financijska tržišta u Japanu ne rade pa su trgovinske aktivnosti vezane uz jen bile manjeg obujma nego što je uobičajeno.

You may also like

0 comments