Dolar stabiliziran nakon dvomjesečnog pada

Dolar je u četvrtak na međunarodnim tržištima odskočio s najnižih razina u mjesec dana prema košarici valuta, na koje je skliznuo u prethodnom trgovanju uslijed prodaja, nakon što su iz američke središnje banke Fed poručili da kamatne stope dalje namjeravaju tek postupno podizati.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest značajnijih svjetskih valuta, u srijedu je zabilježio najveći dnevni gubitak u protekla dva mjeseca, no ubrzo nakon toga je nadoknadio sve gubitke te je jutros u trgovanju na europskim tržištima iznosio 100,69 bodova, što znači da je ostao više-manje nepromijenjen u odnosu na zatvaranje dan ranije. Američka je valuta pritom ojačala 0,25 posto prema europskoj, na 1,0720 dolara za euro, dok joj se tečaj prema japanskoj valuti zadržao na 113,39 jena.

Euro je u takvom ozračju u prekonoćnom trgovanju poskočio 1,2 posto prema dolaru, a podršku su mu pružile također vijesti o rezultatima jučer održanih izbora u Nizozemskoj, koji pokazuju pobjedu premijera Marka Ruttea nad protukandidatom krajnje desnice Geertom Wildersom. Takva vijest donijela je olakšanje na tržištima, umirivši strahovanja od jačanja desničarskih populističkih stranaka u Europi, od kojih se mnoge protive članstvu u eurozoni i zagovaraju povrat nacionalnih valuta.

“Tržište je odahnulo. Ishod nizozemskih parlamentarnih izbora u skladu je s rezultatima anketa, a i američka središnja banka Fed je podigla kamatne stope, premda su njezine poruke zračile manjim optimizmom u vezi daljnjeg podizanja kamatnih stopa. Rizici povezani s francuskim izborima obilježit će pak skoriju budućnost”, ocijenio je raspoloženje na tržištima valutni analitičar u Bank of America Kamal Sharma.

Od važnih događaja izdvajaju se još sjednice japanske središnje banke Bank of Japan i Švicarske središnje banke (SNB), premda nisu ništa mijenjale u svojim monetarnim politikama. Ulagači će potom pratiti objavu zapisnika s posljednje sjednice britanske središnje banke Bank of England, u potrazi za daljnjim smjernicama o zdravlju britanskog gospodarstva, koje je na putu skorog pokretanja procesa razdruživanja s Europskom unijom.

You may also like

0 comments