Dolar sliznuo prema jenu, FED neće žuriti s povećanjem kamata

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je i prošloga tjedna bio pod pritiskom jer dužnosnici američkog Feda poručuju da neće žuriti s povećanjem kamata, dok je japanska valuta ojačala jer ulagači traže sigurnije utočište za svoj kapital.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti potonuo je prošloga tjedna 3,3 posto, na 108,05 jena, najnižu razinu od listopada 2014. godine. Američka je valuta oslabila i prema europskoj, pa je cijena eura ojačala 0,1 posto, na 1,1399 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula i 1,1454 dolara, najvišu razinu u šest mjeseci.

Euro je, međutim, oslabio u odnosu na japansku valutu, pa mu je tečaj potonuo 3,2 posto, na 123,20 jena. Američka je valuta pod pritiskom već 10-ak dana, od kada je predsjednica američke središnje banke Janet Yellen poručila da Fed treba biti oprezan po pitanju podizanja kamatnih stopa zbog neizvjesnosti u globalnom gospodarstvu.

To je ponovila i prošloga tjedna, a pridružilo joj se još nekoliko dužnosnika Feda, koji također smatraju da ne treba žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike.

Dolar je bio pod pritiskom i zbog toga što se ulagači ponovno klone rizičnijih investicija, s obzirom na neizvjesnosti u globalnom gospodarstvu. “Ovo je doista vrijeme za predah. Smjer u kojem ćemo ići idući tjedan ovisit će, čini se, ponovno o raspoloženju u pogledu preuzimanja rizika. Dokle god dionice slabe, ulagači će prodavati dolar poslije svakog uspona”, kazao je Reutersu trgovac iz jedne međunarodne banke u Londonu.

A kako ulagači traže sigurnije utočište za svoj kapital, prošloga je tjedna uzletio japanski jen koji se tradicionalno smatra sigurnijim utočištem u nesigurna vremena. Od početka godine jen je prema dolaru ojačao oko 10 posto, a samo prošloga četvrtka skočio je više od dva posto. Zbog toga je japanski ministar financija Taro Aso u petak upozorio kako brze promjene valutnih tečajeva nisu poželjne i da će Japan poduzeti nužne mjere ako to bude potrebno.

To je retorika kojom se Tokio služi kada signalizira mogućnost intervencije na valutnim tržištima. No, to zasad nije zaustavilo jačanje jena. “Dakako da je na tržištu prisutna određena bojazan. No, treba imati na umu da je dogovor G20 da se ne pribjegava intervencijama jer bi morale biti velike da budu djelotvorne, a to uistinu znači da bi za to trebala podrška američkog Feda i Europske središnje banke (ECB)”, kazao je Manuel Oliveri, valutni analitičar u banci Credit Agricole.

You may also like