Dolar slabi, raste cijena nafte

Cijene nafte oporavile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima nakon dvodnevnog pada, zahvaljujući slabljenju tečaja dolara što je tu sirovinu učinilo jeftinijom za vlasnike drugih valuta. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 65 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 62,71 dolar. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 30 centi višoj cijeni, od 57,81 dolar.

Dolar je porastao više od četiri posto prema košarici valuta u posljednjih deset dana. To je spustilo cijene nafte s najviših razina u pet mjeseci na početku svibnja. No, rast tečaja dolara zastao je u četvrtak, čime su ojačale kupnje nafte, ističu trgovci i analitičari. “Mnogo toga ovisi o američkom dolaru. Ako dolar nastavi svoj uspon, cijene nafte će vjerojatno ponovo testirati nove niske razine”, rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Investitori očekuju i podatke američke vlade o stanju zaliha, kako bi procijenili u kojoj mjeri tamošnja proizvodnja reagira na nedavni val rasta cijena. Američki institut za naftu u srijedu je objavio podatke da su američke zalihe sirove porasle za 1,3 milijuna barela u prošlome tjednu, nakon tri tjedna zaredom u padu. Ukoliko te podatke potvrdi i američka vlada, moglo bi to značiti početak oporavka američke proizvodnje nafte iz škriljaca, nakon razdoblja njezina smanjenja, što bi pritisnulo cijene nafte na međunarodnim tržištima.

Analitičari su u Reutersovoj anketi procijenili da su se u prošlome tjednu zalihe sirove nafte u SAD-u vjerojatno smanjile za 900.000 barela, četvrti tjedan zaredom. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u četvrtak na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 60,43 dolara, što znači da je pala 30 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja. (Agencije)

You may also like