Dolar skliznuo s najviših razina u sedam mjeseci

Tečaj dolara u utorak je skliznuo s najviših razina u sedam mjeseci prema košarici valuta na međunarodnim tržištima, u okolnostima pada prinosa na američke državne obveznice jer su ulagači uzeli svojevrsni predah nakon vala prodaja na globalnim tržištima obveznica.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je za 0,2 posto, na 97,711 bodova, nakon pada prinosa na američke državne obveznice. Tako je skliznuo s najviših razina od ožujka.

Euro je u takvim okolnostima ojačao gotovo 0,2 posto prema dolaru, na 1,1017 dolara. Tečaj dolara prema jenu više-manje je pak stagnirao u usporedbi sa završetkom trgovanja dan ranije, na 103,96 jena.

Dolar je od kraja rujna ojačao prema košarici valuta oko tri posto, prateći rast prinosa na referentne američke vrijednosnice na najviše razine u četiri mjeseca, a zahvaljujući jačanju očekivanja da će američka središnja banka Fed podići kamatne stope do kraja godine. “Svjedoci smo prilično solidnog jačanja dolara u proteklih nekoliko tjedana, pa sam mišljenja da je ovo što se sada događa prije posljedica dobitonosnih prodaja nego stvarne gospodarske situacije”, tumači valutni analitičar u banci HSBC Dominic Bunning. Tržišta procjenjuju da su šanse da Fed podigne kamatne stope u prosincu sada oko 70 posto.

Potpredsjednik Feda Stanley Fischer u ponedjeljak je izjavio da bi niske kamatne stope mogle ugroziti stabilnost gospodarstva, no da Fedu nije tako jednostavno povećati ih. Predsjednica Feda Janet Yellen u petak je naznačila da bi središnja banka mogla dopustiti da stopa inflacije premaši zacrtanih dva posto.

Fokus tržišta ovaj će tjedan biti usmjeren redovnoj mjesečnoj sjednici Europske središnje banke (ECB) zakazanoj za 20. listopada, koja bi ulagačima trebala ponuditi smjernice u vezi daljnjih poteza u monetarnoj politici.

You may also like

0 comments