DOLAR PAO ZBOG OPREZNIH IZJAVA ČELNICE FED-A

Dolar je u četvrtak na međunarodnim tržištima oslabio prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta nakon što je predsjednica američke središnje banke Fed Janet Yellen u posljednjim istupima bila suzdržana u pogledu budućih kretanja inflacije u SAD-u.
Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je skliznuo 0,2 posto, na 95,588 bodova. U ranijem trgovanju nakratko je skliznuo na 95,464 boda, najniže razine u posljednjih osam mjeseci

Pritom je dolar oslabio 0,15 posto prema euru, na 1,1430 dolara. Američka valuta prema japanskoj nije zabilježila veće promjene u usporedbi s prethodnim zatvaranje pa se njome i dalje trgovalo po 113,09 jena. Predsjednica Feda u svojim je istupima u srijedu iskazala oprez u pogledu budućih kretanja inflacije, usmjerivši fokus na najnovije izvješće o kretanju potrošačkih cijena u lipnju, čija se objava očekuje u petak.

Ekonomisti iz Reutersove ankete u prosjeku očekuju da će najnoviji podaci pokazati rast potrošačkih cijena za 0,2 posto u odnosu na svibanj, kada su porasle za 0,1 posto na mjesečnoj razini. “Naši podaci sugeriraju da inflacija u SAD-u ponovno jača. Čini se da će se Fed i dalje zadržati na putu daljnjeg povećanja kamatnih stopa”, kazao je Bart Wakabayashi, menadžer u State Street Banku and Trustu.

Američka valuta postojano slabi od početka godine kada je dosegnula najvišu razinu u posljednjih 14 godina, a mnoge su veće banke koje su ranije zagovarale daljnje jačanje dolara u međuvremenu proglasile završetak njegova dugoročna uspona.

Nadalje, razlike u kamatnim stopama među vodećim svjetskim gospodarstvima, od SAD-a, europskih gospodarstava do Japana, i dalje ostaju, kao i različite prognoze njihovih daljnjih kretanja. Prinosi na američke 10-godišnje državne obveznice četiri su puta, ili gotovo dva postotna boda veći u odnosu na prinose po odgovarajućim njemačkim državnim obveznicama.

Među valutama koje su pak ojačale nakon izjava predsjednice Feda Yellen izdvajaju se australski i novozelandski dolar, koji su ojačali za oko 0,6 posto prema svome američkom imenjaku. Za daljnje smjernice ulagači će pratiti nove poruke iz Feda koje se očekuju tijekom dana.

You may also like

0 comments