Dolar pao uoči inauguracije Donalda Trumpa

Dolar je u petak skliznuo na međunarodnim deviznim tržištima netom uoči inauguracije novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, nakon što su ulagači iz novih poruka predsjednice američke središnje banke Janet Yellen iščitali njezinu nešto manju sklonost brzom podizanju kamatnih stopa.

Američka je valuta od Trumpove izborne pobjede početkom studenoga ojačala za 10 posto prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta. Međutim, od početka ove godine oslabila je gotovo dva posto zbog jačanja zabrinutosti u vezi protekcionističkih mjera koje Trump planira i njegovih stavova o jačanju dolara.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, kreće se na 101,08 bodova, skliznuvši mršavih 0,1 posto i na tjednom gubitku od oko 0,2 posto. Eurom se u takvom ozračju trgovalo po gotovo 1,07 dolara, što znači da mu je tečaj više-manje nepromijenjen u usporedbi s razinama na zatvaranju tržišta dan ranije.

“Jasno je to da rizici povezani s Trumpom nisu jednostrani kao što su ih tržišta dosad iščitavala, posebno ako se pogledaju njegovi protekcionistički planovi. Premda smo umjereno optimistični u pogledu jačanja dolara, ne očekujemo takvu aprecijaciju kakvoj smo svjedočili u posljednjih nekoliko godina, već možda rast dolarova indeksa od oko tri posto u ovoj godini”, kazao je Thu Lan Nguyen, valutni analitičar u Commerzbanku.

Dolar je skliznuo nakon jučerašnjih izjava predsjednice Feda Yellen koje su mnogim ulagačima zvučale kao da ipak manje govore u smjeru brzog zaoštravanja monetarne politike nego što se to činilo dan ranije. Njezine izjave u srijedu signalizirale su povećanje ključnih kamatnih stopa kroz nekoliko navrata u godini, dok tržišta nakon novih izjava predviđaju da će biti podignute dva puta.

“Yellen nije posebno govorila o ubrzanju dinamike rasta kamatnih stopa, što je nekima moglo zvučati kao signal nešto manje sklonosti njihovu brzom podizanju”, tumači predsjednik FPG Securitiesa Koji Fukayava.

You may also like

0 comments