Dolar pao prvi puta u osam mjeseci

Tečaj dolara skliznuo je u utorak na međunarodnim deviznim tržištima s najviših razina u osam mjeseci prema košarici valuta, a trgovalo se oprezno djelomice zbog ovotjednih praznika, uslijed čega bi se tečajevi vodećih svjetskih valuta mogli zadržati unutar uskog raspona.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema vodećih šest valuta, skliznuo je za 0,15 posto, na 99,63 boda, nakon što je u ponedjeljak u jednom trenutku bio dosegnuo 100 bodova, najvišu razinu u posljednjih osam mjeseci. Obujam trgovanja će po ocjeni trgovaca vjerojatno ostati slab zbog prazničnog raspoloženja vezanog za obilježavanje Dana zahvalnosti u Sjedinjenim Državama.

Krajem prošloga tjedna dolarov se indeks nakratko spustio na 98,735 bodova, što se smatra korektivnom fazom nakon višednevnih snažnih dobitaka koje su podupirala očekivanja zaoštravanja monetarne politike u Sjedinjenim Državama. Europska valuta danas je blago ojačala prema dolaru, na 1,0645 dolara, nakon što je u jednom trenutku bila skliznula na najnižu razinu u sedam mjeseci od 1,0592 dolara.

U Europi će tijekom dana u fokusu bit istup guvernera britanske središnje banke Bank of England Marka Carneya pred zastupnicima u britanskom parlamentu. Nedavno je guverner Carney svojim istupom stišao očekivanja da će BoE slijediti primjer američke središnje banke u podizanju kamatnih stopa, a očekuje se da će to ponoviti, izdvajajući među razlozima vanjske rizike za rast britanskog gospodarstva.

U takvim okolnostima tečaj britanske funte zadržao se na 1,5118 dolara, a blago je oslabio prema euru. U fokusu će tijekom dana biti i najnoviji podatak o američkom gospodarskom rastu, koji bi mogao pružiti nove smjernice u vezi početka ciklusa podizanja kamatnih stopa u SAD-u, s tim da mnogi vjeruju da će se to dogoditi već u prosincu. “S obzirom da se povećavaju šanse da kamatne stope Fed podigne u prosincu, rasprave će se preusmjeriti na to hoće li buduća povećanja kamatnih stopa biti spora i postupna”, kazao je Jeremy Stretch, valutni analitičar u CIBC World Marketsu.

You may also like