Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna dolar oslabio jer bi zbog slabijih nego što se očekivalo pokazatelja s američkog tržišta rada Fed mogao odgoditi povećanje kamatnih stopa.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo je prošloga tjedna 0,60 posto, na 119,90 jena. Dolar je oslabio i prema europskoj valuti, pa je cijena eura porasla 0,15 posto, na 1,1210 dolara. U odnosu na japansku valutu, tečaj eura oslabio je, pak, 0,45 posto, na 134,40 jena. Cijeli se tjedan na svjetskim tržištima valuta trgovalo vrlo oprezno jer su ulagači čekali izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje je u središtu pažnje i američka središnje banke.

Fed je nedavno odgodio povećanje kamata zbog, kako je objasnio, nesigurnosti u vezi situacije u globalnom gospodarstvu, posebice kineskom. No, posljednjih su dana čelnici Feda poručivali kako bi do kraja godine ipak mogli povećati cijenu novca, ovisno o gospodarskim pokazateljima. Međutim, čini se da slabljenje globalnog gospodarstva ostavlja traga i na američkom gospodarstvu. U rujnu je, naime, u SAD-u otvoreno samo 142.000 novih radnih mjesta, dok su analitičari očekivali 203.000, a smanjene su i procjene zapošljavanja u prethodna dva mjeseca.

Nakon ovih podataka, dolar je u petak naglo oslabio jer je na tržištima prevladala teza da Fed ipak neće ove godine povećati kamate. Sada samo 27 posto anketiranih trgovaca očekuje povećanje kamata u prosincu, dok ih je prije izvješća o zapošljavanju to očekivalo 44 posto.

Related Posts