Dolar oslabio, splasnula očekivanja od FED-a

Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna dolar oslabio jer su splasnule špekulacije u vezi povećanja kamata američke središnje banke. Tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo je prošloga tjedna 0,2 posto, na 113,75 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla 0,6 posto, na 1,1005 dolara.

Euro je ojačao i prema ′japancu′, za 0,5 posto, na 125,20 jena, odmaknuvši se od najniže razine od lipnja 2013. godine. Veći dio tjedan dolar je jačao u odnosu na europsku i japansku valutu jer su naznake ubrzavanja rasta američkog gospodarstva, nakon usporavanja u posljednjem lanjskom tromjesečju, poticale špekulacije u vezi povećanja kamatnih stopa Feda.

Međutim, dolar je te dobitke izgubio u petak kada je objavljeno da je u veljači u SAD-u broj zaposlenih povećan za 242.000, znatno više od očekivanih 190.000. To ukazuje na ubrzanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva, ali bez jačanja inflacije, s obzirom da su podaci pokazali i da je satnica smanjena. “Ovi podaci pokazuju da je gospodarstvo jako, a da Fed ima vremena, da ne treba žuriti s povećanjem kamatnih stopa”, kaže John Brady, direktor u tvrtki RJ O′Brian & Associates.

Kada je u prosincu prošle godine američka središnja banka povećala ključne kamate po prvi puta od 2006., signalizirala je i da bi ih u ovoj godini mogla povećati u četiri navrata.

Međutim, zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, niske inflacije i previranja na financijskim tržištima, analitičari sada očekuju povećanje kamata samo jednom, možda dva puta do kraja godine. Pritom nitko ne očekuje da će Fed povećati kamate već u ožujku, možda tek u lipnju.

S druge strane, idućega tjedna se očekuje daljnje labavljenje monetarne politike Europske središnje banke (ECB), s obzirom na slabost gospodarstva i rizike od deflacije u eurozoni.

Unatoč tome, neki analitičari smatraju da će euro crpiti podršku iz percepcije da je agresivnije ublažavanje monetarne politike na redovnoj sjednici ECB zakazanoj za 10. ožujka već uračunato. “Previše toga je uračunato u tečaj eura zbog ECB-a. Čak i ako spuste kamatne stope za 0,2 postotna boda, teško da će euro ili tržišta obveznica otići dalje od onoga gdje su sada. Mislimo da postoji rizik da euro poskoči”, tumači valutni analitičar Sam Lynton Brown iz banke BNP Paribas.

Naime, takav scenarij dogodio se u prosincu, kada je ECB razočarala ulagače blažim nego što se očekivalo popuštanjem monetarne politike, što je tada izazvalo snažan skok tečaja eura, nakon što je danima prije bio pod pritiskom. “Ulagači su se strašno opekli u prosincu, stoga su sada oprezni u vezi eura”, kaže Marc Chandler, direktor u tvrtki Brown Brothers Harriman

You may also like