Dolar oslabio prema euru i jenu

Tečaj dolar u utorak u trgovanju na međunarodnim deviznim tržištima oslabio je prema euru i jenu, dok je u fokusu ulagača Grčka i njezini pregovori s međunarodnim kreditorima. U takvim je okolnostima euro ojačao 0,3 posto prema dolaru, na 1,0956 dolara. Na sličnom je postotnom gubitku dolar istodobno bio i prema jenu, skliznuvši na 124,46 jena. Čelni političari iz Njemačke, Francuske i predstavnici međunarodnih zajmodavaca Grčke u ponedjeljak kasno navečer dogovorili su da će uistinu intenzivno raditi po pitanju Grčke, u nastojanju da se sporazum postigne i time spriječi da Atena dođe u situaciju da ne može pravovremeno ispunjavati svoje obveze, kao i njezin potencijalni izlazak iz eurozone.

Atena bi trebala ovoga petka Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) otplatiti ratu zajma od 300 milijuna eura, podsjeća Reuters. “Činjenica da se pet takvih političkih i financijskih ′teškaša′ sastalo zbog Grčke znači da pokušavaju postići zaokret u ′slijepoj ulici′ na političkome planu, a to je pozitivan razvoj događaja koji će vjerojatno pomoći povećati sklonost ulagača riziku. Pa ipak, morat ćemo pričekati da vidimo reakcije Grčke”, kazao je valutni analitičar u KBC-u Mathias van der Jeugt.

Grčki ministar rada Panos Skourletis za televizijsku je postaju Skai izjavio da vlada u Ateni ne može učiniti veće ustupke. U ranijem trgovanju, za vrijeme rada azijskih tržišta, tečaj dolara nakratko je premašio 125 jena, i to prvi put od druge polovine 2012. godine. U jednom je trenutku tako dosegnuo 125,07 jena, nakon čega je njegov uspon posustao. “Uspon dolara prema jenu bio je oštar, no raspoloženje je takvo da prednost daje testiranju novih najviših razina, a ne konsolidaciji”, kazao je Kyosuke Suzuki iz banke Societe Generale.

You may also like