Dolar ojačao zbog naave mogućeg povećanja kamate FED-a

Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna dolar ojačao, nakon što su dužnosnici američke središnje banke Feda poručili da je do kraja godine moguće povećanje kamatnih stopa. Tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao je prošloga tjedna 0,5 posto, na 120,60 jena.

Dolar je ojačao i prema europskoj valuti, pa je cijena eura skliznula 1 posto, na 1,1195 dolara. Tečaj eura oslabio je i prema ‘japancu’, za 0,4 posto, na 135,00 jena. Sredinom tjedna dolar je bio pod pritiskom zbog novih podataka koji ukazuju na usporavanje rasta kineskog gospodarstva. Fed je, naime, tjedan dana prije odgodio povećanje kamata zbog, kako je poručio, nesigurnosti u vezi situacije u globalnom gospodarstvu, ponajviše kineskom.

No, dužnosnici američke središnja banke promijenili su retoriku, pa su u drugom dijelu tjedna zaredale poruke da je do kraja godine moguće povećanje kamata. To je u četvrtak ponovila i predsjednica Feda Janet Yellen, a istaknula je i kako ne očekuje da će razvoj situacije u globalnom gospodarstvu i na financijskim tržištima značajnije utjecati na politiku središnje banke.

Malo je vjerojatno, kažu analitičari, da će Fed kamate povećati već u listopadu, pa bi početak zaoštravanja monetarne politike mogao uslijediti eventualno u prosincu. “Unatoč izjavama Janet Yellen, nema nikakvih jamstava da će Fed zaista podići ključne kamate ove godine. Stoga dolar vjerojatno neće imati jasan smjer i kretat će se neko vrijeme u rasponu od 118 do 122 jena”, kaže Masafumi Yamamoto, analitičar u tvrtki Monex.

You may also like