Dolar ojačao prema košarici valuta

Dolar je u četvrtak blago ojačao prema košarici valuta na međunarodnim deviznim tržištima, dok ulagači čekaju najnovije izvješće o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama za koje se nadaju da bi moglo poduprijeti očekivanja da će američka središnja banka Fed do kraja godine podići kamatne stope.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest vodećih svjetskih valuta, ojačao je 0,2 posto, na 96,284 boda. Dolar je pritom ojačao blagih 0,1 posto prema euru kojim se tako trgovalo po 1,1195 dolara.

Na sličnom postotnom dobitku bio je i prema jenu pa se dolarom trgovalo po 103,71 jena. Rast prinosa na američke državne obveznice proteklih 10 dana, po riječima analitičara, glavni je razlog zbog kojeg je zaustavljen postojani uspon japanske valute u ovoj godini.

Jen se također približio i najnižim razinama u pet tjedana prema euru, na koje je u jednom trenutku skliznuo u trgovanju u srijedu, no u cjelini gledano, kretanja tečajeva najznačajnijih svjetskih valuta bila su danas prigušena.

“Očito je najveći fokus na najnovijem izvješću o zaposlenosti u SAD-u koje se očekuju u petak, tako da ulagači danas vjerojatno neće biti previše aktivni dok za daljnje smjernice čekaju nove pokazatelje o zaposlenosti”, kazao je Alexandre Dolci, analitičar u španjolskoj banci BBVA.

Britanska je funta, pak, u posljednja dva tjedna na većem udaru zbog naznaka da je britanska vlada spremna prioritet dati kontroli migracija a u drugi plan staviti sudjelovanje na jedinstvenom tržištu EU-a. Britanska premijerka Theresa May zadala je u srijedu funti mali udarac, upozoravajući na negativne učinke ultra-niskih kamatnih stopa, no ubrzo nakon toga njezin je glasnogovornik odbacio mogućnost da je takvim izjavama signalizirana promjena u monetarnoj politici.

Funta je u četvrtak skliznula 0,3 posto prema dolaru, na 1,2711 dolara, i drži se tako i dalje nedaleko najnižih razina u 31 godinu, na koje se spustila u srijedu.

You may also like

0 comments