Dolar ojačao nakon tri tjedna slabljenja

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta prošloga tjedna ojačao, nakon tri tjedna slabljenja, što se ponajviše zahvaljuje rastu njegova tečaja prema euru i britanskoj funti.

Tečaj eura prema američkoj valuti pao je prošloga tjedna 0,8 posto, na 1,1195 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena dolara ostala je gotovo nepromijenjena, na 110,35 jena. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna porastao 0,5 posto, na otprilike 97,35 bodova, što je njegov prvi rast u posljednja četiri tjedna.

Odmicanje tog indeksa s najnižih razina u sedam mjeseci ponajviše se zahvaljuje jačanju dolara prema funti nakon izvanrednih parlamentarnih izbora u Britaniji. Samo u petak tečaj funte potonuo je 1,6 posto, na 1,2745 dolara, nakon što su rezultati izbora pokazali da je Konzervativna stranka premijerke Therese May izgubila apsolutnu većinu u parlamentu. Konzervativci su izgubili 12 mjesta u parlamentu u kojem su dosad imali apsolutnu većinu od 330 mjesta, koju je May željela dodatno ojačati uoči početka pregovora o Brexitu 19. lipnja. “Tržišta sada žele jasnije smjernice o tome tko će biti novi britanski premijer, kakvu će vladu formirati i u konačnici kakve će to posljedice imati na predstojeće pregovore o Brexitu. Kratkoročno gledano, pojačana politička neizvjesnost i rizik kaotičnijih pregovora o Brexitu mogli bi izazivati slabljenje funte”, kazao je valutni analitičar MUFG-a Lee Hardmann.

Euro je, pak, prema dolaru skliznuo s najviših razina u sedam mjeseci koje je dosegnuo prije tjedan dana zahvaljujući poboljšanim gospodarskim izgledima u Europi. Uteg euru bilo je to što je Europska središnja banka (ECB) na sjednici u četvrtak smanjila procjene inflacije i poručila da na sjednici nije bilo razgovora o postupnom smanjenju izdašnog programa kupnji obveznica. Fokus se sada preusmjerava na američku središnju banku Fed za koju se očekuje da će podići ključnu kamatnu stopu idućega tjedna po završetku dvodnevne redovne sjednice.

Osim toga, u fokusu tržišta bit će hoće li Fed signalizirati mogućnost daljnjeg zaoštravanja monetarne politike u mjesecima koji slijede. “Ostale valute, poput dolara prema jenu, nisu previše reagirale na britanske izbore jer se ovaj put radi o domaćim pitanjima, za razliku od prošlogodišnjeg referenduma o Brexitu. Fokus tržišta sada će se polagano preusmjeravati na sjednicu Feda idućega tjedna”, kaže Koji Fukaya, predsjednik tvrtke FPG Securities.

You may also like