Dolar ojačao, juan stabilan

Na svjetskim valutnim tržištima u srijedu je dolar ojačao prema japanskoj i europskoj valuti jer je, zahvaljujući stabilnosti juana i solidnim pokazateljima iz kineskog gospodarstva, ponešto ojačala sklonost prema riziku. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je danas 0,2 posto, na 99,19 bodova.

Pritom je tečaj američke prema japanskoj valuti porastao 0,6 posto, na 118,30 jena, odmaknuvši se od najniže razine u više od četiri mjeseca od 116,70 jena, na koju je skliznuo u ponedjeljak. Dolar je ojačao, oko 0,3 posto, i prema europskoj valuti, pa je cijena eura skliznula na 1,0825 dolara. Posljednjih su dana jačale tzv. valute-utočišta jer su zbog oštrog pada cijena dionica i nafte ulagači tražili sigurnije utočište za kapital.

Međutim, strahovanja od prebrzog slabljenja kineskog gospodarstva ponešto su splasnula, nakon što su danas objavljeni bolji nego što se očekivalo podaci o kineskom izvozu i uvozu. Zahvaljujući tome, na europskim su tržištima porasle cijene dionica i nafte, što je umirilo ulagače. “Ulagači su smanjivali svoju izloženost rizičnijim investicijama. No, mislim da se ta kretanja, ili barem prva runda tog trenda bliže kraju”, kaže trgovac iz jedne američke banke koji je želio ostati neimenovan.

Pozitivno na tržišta utječe i stabilizacija tečaja kineskog juana prema dolaru, nakon masovnih intervencija kineske središnje banke koja ne dopušta pad valute. Prošloga je tjedna kineska središnja banka dopustila pad tečaja juana prema dolaru na najnižu razinu od ožujka 2011. godine, što je izazvalo strahovanja da je situacija u kineskom gospodarstvu lošija nego što se mislilo te da bi taj potez mogao izazvati novi val devalvacije valuta ostalih zemalja u regiji. Međutim, posljednjih dana Peking brani juan, a analitičari kažu da su šanse inozemnih špekulanata u daljnjem rušenju juana slabe jer kineske monetarne vlasti imaju velike devizne rezerve i jer kinesko gospodarstvo nije u tako lošoj situaciji kao što neki misle. “Kada je MMF prihvatio juan kao rezervnu valutu, tražio je od Kine da liberalizira tržište. Ono što posljednjih dana gledamo sasvim je suprotno. Uz to, postavlja se pitanje kako dugo kineske vlasti mogu zadržati tako masovne intervencije na tržištu”, kaže Kyosuke Suzuki, direktor u banci Societe Generale.

Neki tržišni sudionici smatraju da su špekulanti spremni na prodaju jena čim Peking prestane intervenirati. “Kineske vlasti su nadjačale tržišta zasad. No, čim prestanu s intervencijama, mislim da će tržišta početi testirati njihovu odlučnost”, kaže Masatoshi Omata, direktor u Resona Bank.

You may also like

0 comments