Dolar na novoj najvišoj razini prema kođarici valuta

Dolar je u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima zabilježio nove najviše razine u dva mjeseca prema košarici valuta uslijed očekivanja skorog rasta kamatnih stopa u SAD-u, dok je euru podršku pružila vijest o napretku u pregovorima s Grčkom.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u jednom je trenutku dosegnuo 95,661 bod, najvišu razinu od kraja ožujka, da bi se u kasnijem trgovanju stabilizirao na 95,536 bodova, što znači da je  više-manje ostao na razinama sa zatvaranja trgovanja dan ranije. U ovom je mjesecu ojačao gotovo tri posto, a novi njegov uzlet uslijedio je nakon dobrih vijesti iz američkog građevinskog sektora i najnovijeg skoka cijena nafte na svjetskim tržištima.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ojačao 0,15 posto, na 1,1152 dolara. Time je odskočio s najniže razine u 10 dana od 1,1133 dolara, na koju je skliznuo u utorak. Europska valuta bila je na dobitku i prema japanskoj i britanskoj valuti nakon najnovijih vijesti vezanih za Grčku.

Ministri financija eurozone nakon dugotrajnih su pregovora rano jutros dali ′zeleno svjetlo′ novom paketu financijske pomoći Grčkoj ′teškom′ 10,3 milijardi eura.

“Grčki dužnički problemi nisu najveća briga, no osjeća se olakšanje nakon postignutog dogovara pa je euro nešto podrške crpio i iz tih vijesti. Najveći fokus na valutnim tržištima ostaje ipak na američkoj središnjoj banci Fed i očekivanjima rasta kamatnih stopa”, kazao je Niels Christensten, valutni analitičar u banci Nordea.

Dobre vijesti iz američkog sektora stanogradnje potkrijepile su zapisnik s posljednje sjednice Feda, objavljen prošloga tjedna, iz kojeg se dalo iščitati da bi kamatne stope u SAD-u, bude li se gospodarstvo činilo dovoljno snažnim, uskoro mogle biti podignute.

Za nove smjernice ulagači će pomno pratiti novi niz američkih gospodarskih pokazatelja, uključujući procjene rasta gospodarstva u prvom kvartalu čija je objava najavljena za petak. Istog dana u njihovu će fokusu biti i istup predsjednice Feda Janet Yellen na Sveučilištu Harvard.

U petak također završava summit skupine sedam najrazvijenijih zemalja G7 u Tokiju, nakon čega će tržišta pozornost ponovno početi usmjeravati japanskoj vladi kako bi saznali hoće li odgoditi planirano podizanje poreza na potrošnju i primijeniti fiskalne mjera poticaja.

Britanska funta oslabila je blagih 0,2 posto prema dolaru, skliznuvši na 1,4608 dolara, nakon što su najnovije britanske ankete pokazale podjednaku zastupljenost zagovornika i protivnika izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

You may also like