Dolar na najvišoj razini prema košarici valuta

Dolar se u utorak na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najviših razina u dva mjeseca prema košarici valuta uslijed intenzivnijih očekivanja skorog povećanja kamatnih stopa u SAD-u.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, stabilizirao se u takvim okolnostima na 95,662 boda. U ponedjeljak je u jednom trenutku dosegnuo 95,968 bodova, novu najvišu razinu u dva mjeseca, a to znači da je skočio čak 4,4 posto u odnosu na 91,919 bodova, najniže razine u 15,5 mjeseci, na koju se spustio ranije ovoga mjeseca. Euro se donekle stabilizirao na 1,1150 dolara, nakon što je dan ranije skliznuo na najnižu razinu od ožujka od 1,1097 dolara. Od početka mjeseca euro je oslabio 2,4 posto prema dolaru i na putu je prvog mjesečnog gubitka u četiri mjeseca.

Dolar je u ponedjeljak u jednom trenutku zabilježio najvišu razinu u mjesec dana od 111,455 jena, nakon čega se u utorak stabilizirao na oko 111,09 jena. Jen je oslabio također prema euru, kojim se tako trgovalo po 123,69 jena. Zabilježio je tako najnižu razinu prema euru u posljednjih 10-ak dana.

Posljednjih dana američkoj valuti podršku su pružile izjave predsjednice američke središnje banke Fed Janet Yellen da bi povećanje kamatnih stopa u idućim mjesecima bilo primjereno, nastavi li se poboljšavati stanje u američkom gospodarstvu i na tamošnjem tržištu rada.

Jen je podršku donekle crpio iz novih pokazatelja iz industrijskog sektora koji su bili bolji nego što se očekivalo, a dodatni poticaj davale su mu kupovine koje japanski izvoznici obično poduzimaju krajem mjeseca. “Dolar bi mogao premašiti 112 jena ako Fed podigne kamatne stope idući mjesec. No sumnjam da bi mogao dosegnuti te razine temeljem japanskih čimbenika”, tumači Ayako Sera, tržišni analitičar u banci Sumitomo Mitsui Trust.

Među valutama čije se kretanje pozorno prati izdvaja se britanska funta koja je ojačala prema dolaru za 0,4 posto, na 1,4690 dolara. Time se približila najvišoj razini u tri tjedna od 1,4738 dolara, na koju se popela prošloga tjedna. Podršku funti posljednjih tjedana pružaju ankete koje pokazuju da bi Britanci na skorašnjem referendumu ipak prednost mogli dati ostanku u EU.

You may also like