Dolar na najvišoj razini prema jenu

Tečaj dolara skliznuo je u ponedjeljak na međunarodnim deviznim tržištima na novu najnižu razinu u 17 mjeseci prema jenu, budući da ni najnovija upozorenja dužnosnika japanske vlade o mogućim intervencijama nisu bila dovoljna da zauzdaju daljnji uspon japanske valute.

Jen je u takvim okolnostima ojačao 0,3 posto prema dolaru kojim se tako trgovalo po 107,88 jena, što je nedaleko 107,63 jena, na koliko se dolar u jednom trenutku spustio u ranijem trgovanju. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest vodećih svjetskih valuta, ostao je više-manje nepromijenjen u usporedbi sa završetkom trgovanja u petak. Dolar je, pak, ojačao 0,2 posto prema euru, kojim se tako trgovalo po 1,1383 dolara.

Glavni tajnik kabineta vlade u Tokiju Yoshihide Suga kazao je da sporazum 20 najrazvijenijih i vodećih gospodarstava u razvoju skupine G20 o izbjegavanju konkurentskih devalvacija valuta ne znači da Japan ne smije intervenirati zbog jednostranih poteza, ponovivši retoriku kojom je dosada signalizirana intervencija. Na danas održanoj tiskovnoj konferenciji Suga je kazao da vlada budno prati kretanja na tržištima valuta uz određenu dozu opreza, ocjenjujući kretanja tečaja jena jednostranima i špekulativnima.

Među sudionicima tržištima prevladava pak mišljenje da Tokio neće moći lako intervenirati pred ovotjedne sastanke G20 u Washingtonu i summite G7 čiji je Tokio domaćin u svibnju.

S obzirom da je raspoloženje na globalnim tržištima dionica općenito promjenjivo, naznake posustajanja zasad ne pokazuje potražnja za japanskom valutom, kojoj se ulagači obično okreću u potrazi za sigurnim utočištem za kapital u nestabilnim vremenima za gospodarstvo. “Katalizatori ovoga tjedna bit će događanja na tržištima dionica i kredita. Američki burzovni indeks Standard & Poor′s drži se prilično dobro. Drži se svoga raspona, no oslabio je za 1,5 posto u prošlom tjednu pa se čini da je uzlazni trend zakočen”, kazao je Michael Sneyd.

Dolar je u četvrtak ponovo ojačao prema euru i jenu na međunarodnim tržištima valuta, poduprt pojačanom sklonošću ulagača riziku s obzirom na ohrabrujuće pokazatelje iz Kine. Euro je prema dolaru oslabio oko 0,3 posto, kliznuvši na 1,1242 dolara. Zelena je novčanica ojačala i prema jenu, 0,1 posto, te se njome trgovalo po 109,42 jena. Dolarov indeks prema košarici ključnih svjetskih valuta porastao je 0,4 posto, na 95,138 indeksnih bodova. Jučer je zaključio trgovanje u plusu gotovo jedan posto.

Raspoloženje ulagača popravili su ovih dana ohrabrujući podaci iz Kine, koji su pokazali snažan rast izvoza u ožujku iskazano u juanima, prigušivši strahovanja za drugo po veličini gospodarstvo svijeta. Oporavak cijena roba također je protumačen kao signal prigušenog rizika po svjetski gospodarski rast, što je potaknuo sklonost ulagača rizičnijoj imovini. “Raspoloženje u pogledu rizika općenito je pozitivno, što ulagači koriste kao razlog za preusmjeravanje s valuta s nižim prinosom, poput eura i jena”, tumači Yujiro Goto iz japanske Nomure. “Jučer objavljeni podaci o američkoj maloprodaji bili su slabiji ali to gotovo i nije utjecalo na dolar. Takva situacija pokazuje da su ulagači smanjili pozicije u američkoj valuti pa negativne vijesti imaju tek ograničen utjecaj”, dodaje Goto.

Službeni podaci pokazali su blagi pad prometa u američkoj maloprodaji u ožujku, za 0,3 posto. Očekivala se stagnacija. Japansku je pak valutu dodatno pritisnula izjava guvernera Haruhika Kurode u New Yorku da je japanska središnja banka spremna usvojiti dodatne poticajne mjere budu li očekivanja inflacije i dalje pokazivala slabljenje cijena. Kuroda je tu poruku uputio uoči sastanka financijskih čelnika skupine G20 u Washingtonu na kojem bi monetarna politika trebala biti među glavnim temama, s obzirom na prigušen globalni gospodarski rast.

You may also like