Dolar na najvišim razinama u 10 dana pred sastanak Trumpa i Abea

Dolar je u petak na međunarodnim tržištima zabilježio najviše razine u 10 dana prema jenu i košarici valuta pred sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i japanskog premijera Shinza Abea, što znači da ostaje na putu najvećeg tjednog dobitka od sredine prosinca.

Dolarov je indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, pritom ojačao daljnjih 0,2 posto, na 100,86 bodova, najviše razine od 30. siječnja. Na sastanku Trumpa i Abea danas u Washingtonu očekuju se teme vezane za valutnu politiku, trgovinu i investicije.

Američka je valuta pritom ojačala gotovo 0,5 posto prema japanskoj, inače najvećem dobitniku među najznačajnijim svjetskim valutama u prvoj polovini ovoga tjedna zbog globalnog zazora ulagača od rizika. Dolarom se tako jutros trgovalo po 113,75 jena.

Euro je ostao više-manje stabilan prema dolaru, na 1,0666 dolara, nakon što je u četvrtak oslabio 0,4 posto, zbog percepcije jačanja političkih rizika u eurozoni, povezanih s ishodom izbora u Europi, ponajprije onih u Francuskoj. Na putu je tjednog gubitka prema dolaru većeg od jedan posto.

Trumpovo obećanje da će kroz nekoliko tjedana objaviti plan porezne reforme stišalo je donekle nervozu koja je tjednima na valutnim tržištima prevladavala, napominju analitičari.

“Dolaru podršku pruža Trumpova najava u vezi oporezivanja. Pa ipak, ulagači bi se zasad mogli držati na oprezu. S obzirom na to čemu smo svjedočili nakon Trumpove mjere u vezi imigracije, prisutna je i dalje vrlo velika neizvjesnost u vezi toga što će Trump učiniti i što može provesti”, kazala je valutna analitičarka Commerzbanka Thu Lan Nguyen.

Na strani gubitnika među najznačajnijim valutama bila je jutros britanska funta, uoči objave važnih pokazatelja iz britanske industrije i o trgovinskoj razmjeni. U potrazi za mogućim novim naznakama usporavanja gospodarstva u kontekstu Brexita trgovci će novim podacima posvetiti veliku pažnju, a očekuje se da će pokazati oštro usporavanje rasta industrijske proizvodnje u prosincu te blago smanjenje trgovinskog deficita.

Funta je jutros pred objavu tih podatka u jednom trenutku skliznula na 1,2463 dolara, najnižu razinu u posljednja tri dana.

(Agencije)

You may also like