Dolar na najvišim razinama prema košarici valuta

Dolar je u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima ojačao prema košarici valuta, nakon što su mu ′vjetar u leđa′ pružile najnovije izjave dužnosnika američke središnje banke Fed vezane uz daljnji rast kamatnih stopa, a u uvjetima veće potražnje za sigurnim utočištima za kapital nakon jučerašnjih napada u Bruxellesu.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, uvećan je za 0,3 posto, na 95,920 bodova. Na sličnom je dobitku dolar pritom bio prema jenu, pa se njime trgovalo po 112,66 jena. Tečaj eura u utorak se našao pod prodajnim pritiscima nakon napada u Bruxellesu u kojima je smrtno stradala najmanje 31 osoba, uz ranjenih više od 200 ljudi. U srijedu je euro nastavio slabiti, skliznuvši na 1,1180 dolara, najnižu razinu u tjedan dana. “Euro se jučer nakon strašnih napada u Bruxellesu nije pokazao kao valuta-utočište za kapital ulagača u neizvjesnim vremenima. To podupire stajalište da je navodni status eura kao sigurnog utočišta u proteklih godinu dana ustvari rezultat kratkoročnog pokrivanja pozicija”, kazala je valutna analitičarka Rabobanka Jane Foley.

Najnovije slabljenje tečaja eura djelomice proizlazi iz jačanja dolara prema košarici valuta, nakon što su dolaru podršku pružile najnovije izjave dužnosnika Feda koji podupiru daljnje povećanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama. Predsjednik Fedova ogranka u Philadelphiji Patrick Harker kazao je da bi središnja banka trebala razmisliti o daljnjem povećanju kamatnih stopa već na idućoj redovnoj sjednici u travnju, ako se stanje u američkom gospodarstvu nastavi poboljšavati. Dodao je i da priželjkuje da kamatne stope bude uvećane najmanje u tri navrata do kraja ove godine.

Harkerov kolega u Fedovu ogranku u Chicagu, Charles Evans, također je izjavio da očekuje još dva povećanja kamatnih stopa u ovoj godini, osim ako gospodarski pokazatelji ne budu bolji od očekivanja, ili ako inflacija ne ojača više nego što se očekuje.  “Fed je i dalje jedina središnja banka u ciklusu podizanja kamatnih stopa među 10 najvećih gospodarstava svijeta iz skupine G10”, prokomentirala je valutna analitičarka Foley.

Među najvećim gubitnicima u utorak nakon napada u Bruxellesu bila je britanska funta, jer se na najnovija zbivanja u europskoj prijestolnici, samo tri mjeseca do referenduma na kojem će Britanci odlučivati o članstvu u Europskoj uniji, gleda kao na poticaj kampanji za izlazak Britanije iz EU-a. Funta je u srijedu oslabila gotovo 0,3 posto, na 1,4165 dolara.

You may also like