Dolar na najnižim razinama u 17 mjeseci prema jenu

Tečaj dolara u srijedu se na međunarodnim deviznim tržištima zadržao nedaleko najnižih razina u 17 mjeseci prema jenu, nakon najnovijih izjava japanskog premijera iz kojih se dalo iščitati da će Japan biti oprezan u pogledu daljnjeg zauzdavanja uspona japanske valute.

Jen je u takvim okolnostima skliznuo blagih 0,1 posto prema dolaru kojim se tako trgovalo po 110,43 jena. Dolar se tako zadržao nedaleko 109,92 jena, najniže razine od listopada 2014. godine. Radi daljnjih smjernica u fokusu ulagača danas će biti objava zapisnika s posljednje sjednice američke središnje banke Fed koja bi po očekivanju tržišta trebala pokazati da su pojedini dužnosnici Feda skloniji povećanju kamatnih stopa od predsjednice Janet Yellen. U očekivanju takvog izvješća dolar je ponovno bio na dobitku prema euru.

Tečaj eura skliznuo je tako za 0,2 posto prema dolaru, na 1,1356 dolara. Pozornost ulagača bila je usmjerena prema Japanu nakon što je tamošnji premijer Shinzo Abe u razgovoru za Wall Street Journal izjavio da bi zemlje trebale izbjegavati slabljenje svojih valuta “proizvoljnim intervencijama”. “Naravno da su tržišta fokusirana na izglede za daljnjim intervencijama. Izjave kojima svjedočimo dio su već poznatog obrasca kojim se Japan služi u posljednje vrijeme. Zasad su to, čini se, prije samo priče nego stvarna intervencija”, tumači Kamal Sharma, valutni strateg u banci Bank of America Merrill Lynch.

Najnoviji val zabrinutosti u vezi gospodarskog rasta i zdravlja velikih globalnih banaka potaknuo je nova slabljenja dionica u ovome tjednu i pružio podršku jenu, tradicionalnom utočištu za kapital u neizvjesnim gospodarskim vremenima. Japanska valuta ojačala je 8 posto prema dolaru od početka godine i nešto manje od 4 posto prema euru, potkopavajući jedan od ključnih stupova “abenomike”. Glavni glasnogovornik japanske vlade oglasio se nakon premijerovih izjava, ističući da Tokio prati pozorno situaciju na valutni tržištima i da će na odgovarajući način odgovoriti.

You may also like