Dolar i euro ojačali prema jenu

Dolar i euro ojačali su četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima prema japanskom jenu uslijed jačanja sklonosti ulagača prema poduzimanju rizika, zbog čega je na dobitku bila i australska valuta.

Tečaj dolara ponovno se tako probio iznad 114 jena, ojačavši za 0,5 posto, na 114,05 jena. Time se ponovo približio najvišoj razini u dva tjedna od 114,56 jena, na koju se popeo u trgovanju dan ranije. Na sličnom je dobitku prema jenu bio i euro, pa se njime trgovalo po 123,95 jena. Tečaj eura prema dolaru ponovno se nije značajnije mijenjao u usporedbi sa završetkom trgovanja dan ranije pa se eurom trgovalo po 1,0860 dolara. Drži se tako iznad najniže razine u mjesec dana od 1,0825 dolara, na koju se spustio u jučerašnjem trgovanju.

Ulagači su na oprezu u pogledu eura nakon što je još jedan dužnosnik Europske središnje banke (ECB) dao naslutiti da se spremaju novi potezi na redovnoj mjesečnoj sjednici zakazanoj za idući tjedan. Član izvršnog odbora ECB-a Benoit Coeure kazao je da se banke eurozone mogu nositi s vrlo niskim kamatnim stopama i da ustvari imaju koristi od nastojanja središnje banke da podupre gospodarske aktivnosti i rast cijena.

Fokus tržišta zasad će biti usmjeren novom nizu američkih gospodarskih pokazatelja, ponajprije onima iz neproizvodnog sektora te najnovijem ključnom izvješću o zaposlenosti koje se očekuje u petak.

Solidno izvješće o novim radnim mjestima u SAD-u moglo bi poduprijeti očekivanja tržišta u pogledu nastavka ciklusa podizanja ključnih kamatnih stopa u ovoj godini te dati dolaru vjetar u leđa. Redovna mjesečna sjednica američke središnje banke održat će se sredinom ožujka. “Ulagači su skloniji poduzimanju rizika i to pritišće japansku valutu. Fokus tržišta je na novim podacima iz američkog neproizvodnog sektora pa bismo, bude li dobro poput onog iz sektora proizvodnje, mogli svjedočiti jačanju tečaja dolara”, kazao je Niels Christensen, valutni analitičar u banci Nordea.

U ozračju veće sklonosti riziku na strani dobitnika bio je i australski dolar, ojačavši za 0,2 posto prema američkom imenjaku. U ranijem trgovanju u jednom je trenutku dosegnuo najvišu razinu u 2016. godini, jer su ulagače oraspoložile vijesti da je u zadnjem tromjesečju lani australsko gospodarstvo poraslo za tri posto na godišnjoj razini, što je snažniji rast nego što su tržišta bila očekivala.

You may also like