Home Uncategorized Dogovoreno rješavanje problema Imunološkog zavoda

Dogovoreno rješavanje problema Imunološkog zavoda

by Agencije

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak je na sastanku u Gradskoj upravi, kojeg je nazvao povijesnim, s ministrima zdravstva i državne imovine Milanom Kujundžićem i Goranom Marićem te državnim tajnikom Ministarstva gospodarstva Mariom Antonićem dogovorio rješavanje problema Imunološkog zavoda, odnosno da država i Grad Zagreb, zajednički, idu u “projekt novog Imunološkog zavoda”.

Sastanak, na kojemu je Bandić sa suradnicima te s ministrima i državnim tajnikom razgovarao o Imunološkom zavodu, bio je zatvoren za javnost. “Dogovorili smo se vrlo praktično – da idemo u ovaj projekt Imunološkog zavoda, ne spas Imunološkog zavoda, nego za projekt novog Imunološkog zavoda s tradicijom od 125 godina i imidžom i ugledom u svijetu”, istaknuo je Bandić.

Rekao je da su se dogovorili da Grad Zagreb da tri predstavnika u Povjerenstvo, a tri resorna ministarstva – gospodarstva, državne imovine i zdravstva po jednog predstavnika. Dogovoreno je i da se to Povjerenstvo sastane u roku od tjedan dana te da za 30 dana predlože, kako je rekao, “model rješenja partnerskog odnosa države i Grada Zagreba”.

Bandić: Konačno na dobrom putu, proces će trajati četiri-pet godina

“Sretni smo da smo konačno na dobrom putu. To je proces koji će trajati četiri-pet godina, neće to ništa biti preko noći, ali današnji sastanak je na izvjestan način povijesni”, istaknuo je Bandić. Ocijenio je da su raniji pokušaji spašavanja Imunološkog napravljeni “na ‘ho-ruk’ prije onih izbora, da se ljudima isplati plaća” i da ih se na izvjestan način kupi. “Ovdje mi idemo transparentno do kraja, partnerskim odnosom. Povjerenstvo u roku tjedan dana će se sastati, za 30 dana ponuditi model. Grad Zagreb je konačno sretan da ponudimo Vladi premijera Plenkovića i resornim ministrima da idemo zajedno u taj projekt”, naglasio je Bandić.

Rekao je i da će zamoliti premijera da se još prije godišnjih odmora sastanu na najvišoj razini – “Grad Zagreb i premijer sa svojim ministrima na tragu projekata, zajedničkih, od interesa za Grad i Republiku Hrvatsku”. Na pitanje o koliko je točno novca riječ, Bandić je odgovorio da je on rekao što su dogovorili te da će “nakon 30 dana kada povjerenstvo iziđe s prvim papirom modela” razgovarati o novcu. “Koliko bude trebalo da se napravi kvalitetno, ono što se treba napraviti”, dodao je Bandić.

Kujundžić: U narednih par godina Imunološki na novoj lokaciji, za pokretanje proizvodnje trebat će oko 40 milijuna eura

Ministar Kujundžić je rekao da je “strateški interes hrvatske države i hrvatskoga naroda osigurati proizvodnju plazme, odnosno derivata plazme, s jedne strane i s druge strane pokušati sačuvati brend i kvalitetu cjepiva koje je radio Imunološki zavod”. “Na tome tragu, sreća je imati partnera koji i tehnički i financijski može pomoći, u ovome slučaju Grad Zagreb, i vjerujemo da ćemo zajedničkim snagama sa zajedničkim povjerenstvom već u roku mjesec dana imati konkretne brojeve i podatke, gdje, kako i s koliko novaca i s kakvom opremom ići, a onda da ćemo to svi zajedno uspjeti u narednih par godina napraviti, na novoj lokaciji, s novom opremom, s brendom koji je velik, ali naravno, treba ga analizirati oprezno”, istaknuo je ministar Kujundžić. Rekao je da konkretno sada još nemaju točnu lokaciju te da će ju odrediti tehnička struka.

Na pitanje je li moguće pokrenuti ikakvu proizvodnju na postojećim lokacijama, Kujundžić je rekao da su i ranija povjerenstva zaključila da proizvodnja plazme, odnosno imunoglobulina i faktora na postojećem mjestu s opremom nije moguća. “A što se tiče cjepiva, nešto je bolje stanje za određena cjepiva”, kazao je Kujundžić. Upitan mogu li svi zaposleni u Imunološkom zavodu ostati, Kujundžić je rekao da “oni za sada ostaju”, ali da će dugoročno gledano trebati puno novih ljudi i novoga znanja. Kazao je i da za sada ne može precizno govoriti koliko je novaca potrebno da se ponovno pokrene proizvodnja, ali da se “ukupni broj kreće oko 40 milijuna eura”.

Marić: Imunološki zavod je potreban Republici Hrvatskoj, ima više lokacija za gradnju

Ministar Goran Marić istaknuo je da je stav Ministarstva državne imovine, jednak stavu i Vlade “da je Imunološki zavod potreban Republici Hrvatskoj i da je lakše riješiti taj projekt, realizirati taj projekt, u suradnji s partnerom kao što je Grad Zagreb”. “I vrlo rado smo prihvatili ovu inicijativu. Sudjelovat ćemo u Povjerenstvu”, rekao je Marić. Dodao je da će član Povjerenstva biti državni tajnik Krunoslav Katičić. “Povjerenstvo će se u roku od osam dana sastati i u roku od 30 dana imati zadaću izraditi tehnički model koji će biti prihvatljiv ili neprihvatljiv, ali nadamo se da će iznaći odgovarajući model koji će biti prihvatljiv i Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj”, istaknuo je Marić.

Na pitanje imaju li već lokaciju odnosno zemljište na kojemu bi se eventualno mogao graditi Imunološki zavod, Marić je rekao da ima više lokacija na kojima bi se moglo graditi, ali Povjerenstvo će izraditi optimalno rješenje i predložiti ga i Gradu i Vladi

Upitan može li se bilo što raditi dok se ne riješi “pravni presedan” jer je Imunološki zavod podijeljen na dioničko društvo i javnu ustanovu, Marić je rekao “da je to bila jedna protuprirodna pojava dijeljenje Imunološkog d.d. na ustanovu i ostatak d.d.-a”. “I Ovo Povjerenstvo će izraditi i taj model, ali siguran sam da u izradi tog modela neće biti podvojenosti i bit će samo jedna pravna osoba”, poručio je. Na pitanje zašto prošla Vlada nije pristala na ovaj prijedlog, Marić je novinarima rekao neka to pitaju prošle Vlade.

Related Posts