Dogovoreno osnivanje odbora o nadzoru prekida vatre

Predstavnici sukobljenih strana u Jemenu postigli su u subotu u Švicarskoj dogovor o osnivanju odbora za nadzor prekida vatre, koji se zadnje vrijeme ne poštuje i agencije prenose da je samo u subotu ubijeno 68 boraca.

Petog dana pregovora pregovarači su se dogovorili o osnivanju neutralnog odbora koji će nadzirati prekid vatre, koji je teoretski još na snazi iako se zadnjih dana učestalo krši. “Postoji konsenzus oko osnivanja neutralnog vojnog odbora za nadzor prekida vatre”, rekao je izvor blizak vladinom izaslanstvu. No u drugim pitanjima kao što su otvaranje humanitarnih koridora i razmjena zarobljenika nema napretka, kazali su diplomatski izvori.

U međuvremenu, u sukobima na sjeverozapadu Jemena, kod grada Haraiha, u subotu je poginulo najmanje 68 boraca – 28 vladinih vojnika i 40 pobunjenika, a deseci su ozlijeđeni, kazali su vojni i plemenski izvori. Haraih su vladine snage oslobodile u četvrtak. Snage odane predsjedniku Abdu Rabuhu Mansuru Hadiju nalaze se 40 kilometara sjeveroistočno od Sane, koju dulje od godinu dana nadziru pobunjenici. No od glavnoga grada još ih dijele visoke planine.

Lojalističke snage, koje podržava koalicija koju predvodi Saudijska Arabija, u petak su zauzele dva grada na sjeveru zemlje, među kojima Hazm, a sada napreduju prema zapadu, prema pokrajinama Amran i Sada, uporištu šijitskih pobunjenika Hutua. Posebni izaslanik UN-a za Jemen Ismail Uld Šeik Ahmedemen izrazio je zabrinutost zbog sve češćeg kršenja prekida vatre. Od ožujka u Jemenu je poginulo najmanje 6000 ljudi, među kojima mnogi civili, a više od 27.000 je ozlijeđeno, po podacima UN-a.

You may also like

0 comments