Home Europska unija Dogovorena jača kontrola vanjskih granica Europske unije

Dogovorena jača kontrola vanjskih granica Europske unije

by Agencije

Ministri unutarnjih poslova zemalja članica dogovorili su se u petak oko jačanja kontrole na vanjskim granicama EU-a i za državljane Unije, izjavio je hrvatski ministar Ranko Ostojić.

Ministar Ostojić je nakon izvanrednog sastanka ministara unutarnjih poslova i pravosuđa rekao da su dva najvažnija zaključka dogovor o registru putnika u zračnom prostoru (PNR) na letovima unutar EU-a te jačanje kontrole na vanjskim granicama. “Odluka o PNR-u i o sustavnoj kontroli na vanjskim granicama, najvažniji su zaključci današnjeg sastanka. To se ne odnosi samo na Schengen nego na vanjske granice EU-a na kojima bi se provodila sustavna kontrola ne samo za građane iz trećih zemalja, nego i za državljane EU-a”, rekao je Ostojić.

U Norveškoj su u petak stupili na snagu stroži propisi o azilu kojima vlada nastoji ograničiti velik priljev migranata i izbjeglica, što je potaknulo jačanje potpore za protuuseljeničku stranku. Nova pravila, koja će biti na snazi dvije godine, omogućuju lakše odbijanje obrade zahtjeva za azilom ako je tražitelj azila već boravio u trećoj zemlji koju se smatra sigurnom. Druge mjere omogućuju da strani državljani budu uhićeni i pritvoreni u slučajevima kada je vrlo vjerojatno da njihovi zahtjevi za azilom neće biti prihvaćeni ili pak uvođenje obveze prijave vlastima i boravka na određenom mjestu.

Uz to, većina parlamentarnih zastupnika suglasila se sa širom, dugoročnijom reformom norveškog sustava azila koja uključuje deportiranje po ubrzanom postupku onih azilanata koji imaju kazneni dosje. Norveška, zemlja s 5,2 milijuna stanovnika koja je članica schengenskog prostora ali ne i Europske unije, očekuje ove godine 35.000 tražitelja azila.

To je relativno malo s obzirom na to koliko ih dolazi u druge europske zemlje, primjerice susjednu Švedsku, koja ove godine očekuje 190.000 tražitelja azila. No s druge strane, tražitelja azila sve je više, posebice na granici s Rusijom, odakle je ove godine u zemlju ušlo više od 4000 ljudi, a prethodne samo desetero.

Related Posts