Dogovorena digitalizacija zajedničke arhvske građe

Ljubljana -Zajednička arhivska građa sljednica bivše SFRJ koja se nalazi u Srbiji digitalizirat će se kako bi bila dostupna svima, a u fizičkom obliku ostat će u Beogradu.
“Zajedno pripremamo projekt digitalizacije, a vodi ga naš arhiv”, kazao je pred današnji sastanak radne skupine arhivskih stručnjaka u Zagrebu koja se bavi tim pitanjem Bojan Cvelfar, ravnatelj slovenskog državnog arhiva. Slovenski arhiv ima već iskustva u digitalizaciji arhivskog materijala. Tako je lani radi boljeg čuvanja i dostupnosti javnosti u digitalni oblik pretočio manji dio arhivske građe nekadašnje republičke Službe državne sigurnosti (SDV) od 1942. do 1951. godine koja je odonda dostupna korisnicima i na internetu.

Riječ je o biltenima i pravilnicima za metode prisluškivanja nekadašnje “udbe” u tom razdoblju, ali i imenima zaposlenih, dok su podaci o osobama koje je ona pokrivala “anonimizirani”, tj. iz građe su uklonjeni osobni i osjetljivi podaci.

U Razgovoru za “Delo” od četvrtka, Cvelfar je rekao da se u Beogradu za arhivsku građu za razdoblje od 1918. do 1991. godine uglavnom dobro skrbe, a najviše je takvog materijala u Arhivu Jugoslavije, u vojnom arhivu ministarstva obrane Srbije te u diplomatskom arhivu srbijanskog ministarstva vanjskih poslova. “Radi se uglavnom o građi takozvanih zajedničkih saveznih organa koja se ne može fizički podijeliti na pet sljednica, pa bi ga trebalo digitalizirati”, kazao je Cvelfar.

Među arhivistima zemalja sljednica već se nekoliko godina ostvaruje dobra suradnja budući da to regulira i sporazum o sukcesiji bivše SFRJ, ocijenio je Cvelfar i dodao da slovenski stručnjaci svake godine pregledaju i evidentiraju građu koja se tiče Slovenije i predmet je njezina interesa.”Do sada je bio problem najviše na području vojnog arhiva i to zbog naravi organizacije u ministarstvu obrane, gdje vrijede ponešto drukčija pravila, ali je i tu lani napravljen iskorak”, kazao je Cvelfar.

Arhivski stručnjaci iz država sljednica sastali su se krajem siječnja te dogovorili sljedeće postupke oko vojne građe, rekao je. Dodao je da će Slovenija tražiti povrat one arhivske građe koja je iz različitih razloga bila odnesena u Beograd, kao što su materijali slovenskih partizanskih postrojba te vojnih i partizanskih sudova, ali isto tako i slovenske filmove koji su uz revers bili dati na čuvanje jugoslavenskoj kinoteci u Beogradu.