Dogovoren prekid vatre u Kolumbiji

Kolumbijske vlasti i marksistička pobunjenička skupina Nacionalna oslobodilačka vojska (ELN) u ponedjeljak su potvrdili da su dogovorili prekid vatre koji bi trebao trajati do sredine siječnja 2018., javlja Reuters i dodaje da za samo dva dana u posjet toj zemlji Anda dolazi papa Franjo.
ELN, koji redovito diže u zrak naftna postrojenja i otima ljudi za otkupninu, utemeljili su radikalni katolički svećenici 1964. i trenutno pregovara a vladom o okončanju 53-godišnjeg građanskog rata. Prekid vatre stupa na snagu 1. listopada i trajat će do 12. siječnja, uz mogućnost produljena ako se bude poštivao, kazao je u televizijskom obraćanju predsjednik Juan Manuel Santos.

“Prioritet je zaštita građana i stoga tijekom razdoblja primirja neće biti otmica i napada na naftovode, a prekinut će se i sva ostala neprijateljstva prema civilnom stanovništvu”, dodao je Santos. Dvije strane su već ranije govorile da bi Papin posjet mogla biti dobrodošla prilika za poziv na prekid vatre. Papa Franjo stiže u srijedu navečer u petodnevni posjet Bogoti, Villavicenciju, Medellinu i Cartageni.

You may also like

0 comments