Dogovoren nastavak pregovora za 1. travnja

Nakon prvog sastanka Vladinog i sindikalnog pregovaračkog tima u ponedjeljak u Banskim dvorima o povećanju plaća u javnim službama, član sindikalnog pregovaračkog tima Branimir Mihalinec izvjavio je kako su dogovorili nastavak pregovora za petak, 1. travnja, a u međuvremenu će izraditi pregovarački protokol.

Neosporno je da obje strane sporazum drže vrlo važnim i da će ga pokušati zajednički realizirati. Svjesni smo da Vlada ima problema s realizacijom sporazuma “odjednom i sve” i spremni smo pregovarati o dinamici njegove provedbe, istaknuo je Mihalinec nakon početka pregovora o sindikalnom zahtjevu za povećanjem osnovice za plaće javnih službenika za šest posto, što im jamči sporazum u slučaju da BDP raste dva i više posto dva kvartala zaredom.

Upitan očekuje li dio povišice još ove godine, Mihalinec je rekao kako su se složili da tvrdnja “nema novaca” nije ozbiljna pregovaračka pozicija, a kada, koliko i u kojim uvjetima će biti novaca za realizaciju sporazuma treba jasno i argumentirano utvrditi. Očekujemo da će Hrvatska krenuti naprijed i da će ove godine sigurno biti novaca za početak realizacije sporazuma, kazao je Mihalinec.

Postignemo li sporazum s Vladom, tada će to biti njezina obaveza koju svjesno prihvaća i tada će utvrditi rebalans proračuna kako bi mogla izvršiti potpisane obveze. Upravo to očekujemo, rekao je Mihalinec odgovarajući na novinarsku opasku da u proračunu nisu predviđena sredstva za realizaciju sporazuma, koja bi na godišnjoj razini iznosila 1,8 milijardi kuna.

Upitan hoće li u pregovorima biti riječi i o izmjenama kolektivnog ugovora, božićnicama, regresima i drugim dodacima, Mihalinec je rekao da pregovarački tim, koji čine predstavnici osam sindikata potpisnika sporazuma, pregovara o osnovici za plaće, a o ostalome će pregovarati sindikati potpisnici Temeljnog kolektivnog ugovora.

U vezi usklađivanja pariteta plaća u javnim službama i plaća u privredi Mihalinec je rekao kako to jest predmet sprazuma i da će o tome argumentirano pregovarati.

Na upit je li zadovoljan današnjim sastankom, Mihalinec je rekao kako bi sindikalci bili zadovoljniji da se sporazum počeo realizirati 1. siječnja, no svjesni su realnosti i prihvaćaju pregovore o mogućim rokovima koji će biti jasno utvrđeni i sigurno realizirani.

Što se tiče mogućih proračunskih ušteda, Mihalinec je rekao kako je to pitanje za premijera Oreškovića, no u svakom slučaju treba povećati prihode zemlje, ojačati gospodarstvo i proizvodnju, a javne službe trebaju biti odličan servis gospodarstvu da to uspije realizirati.

You may also like