Dogovor u Beču podigao cijenu nafte iznad 50 dolara za barel

Cijene nafte poskočile su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 50 dolara nakon što su s okupljanja vodećih proizvođača u Beču stigle vijesti da bi proizvodnja mogla biti smanjena više nego što se očekivalo.

Na londonskom je tržištu cijena barela poskočila 3,83 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,21 dolar. U ugovorima za isporuke u veljači poskočile su 3,76 dolara, na 51,08 dolara. Na američkom tržištu bila je viša za 3,63 dolara i iznosila je 48,86 dolara.

Danas prijepodne počeo je u Beču sastanak predstavnika članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), na kojem se raspravlja o uvjetima potencijalnog sporazuma o smanjenju proizvodnje radi potpore cijenama. Dok su jučer tržišta pokolebale sumnje u dogovor, danas su u fokusu vijesti da bi proizvodnja mogla biti smanjena više no što se očekivalo.

Neimenovani je izvor za Reuters kazao da predstavnici članica OPEC-a raspravljaju o smanjenju proizvodnje za 1,4 milijuna barela dnevno dok je preliminarni sporazum postignut u rujnu u Alžiru predviđao smanjenje za milijun barela dnevno, na 32,5 do 33 milijuna barela dnevno. Trenutno se proizvodi 33,64 milijuna barela dnevno.

Uoči susreta ministar energetike Saudijske Arabije Kalid al-Falih izjavio je da se fundamenti tržišta kreću u pravom smjeru i da se grupa po njegovoj ocjeni “bliži dogovoru”. “Stvarno se čini da će OPEC postići dogovor”, komentira Colin Smith iz londonskog Panmure Gordona. “Razmjeri kretanja cijena pokazuju da nitko (na tržištu) ne želi propustiti priliku. Zacijelo su svi suglasni u ocjeni da će proizvodnja biti smanjena a hoće li to poduprijeti špekulacije sa rastom cijena, ne znam, ali u pitanju je efekt domina”, tumači Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Irački izaslanik izjavio je danas da će biti postignut neki oblik sporazuma a optimizam je izrazio i iranski ministar nafte. Iran i Irak dosada su se odupirali pritiscima Saudijske Arabije da ograniče proizvodnju, što je kartelu otežalo postizanje sporazuma. Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena referentnog barela košarice njegove nafte u utorak iznosila 43,87 dolara, što znači da se se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like