Dogovor Saudije i Rusije o smanjenju proizvodnje nafte podržavo burze

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli nove rekordne razine, što se zahvaljuje rastu cijena nafte i dionica u tehnološkom sektoru nakon masovnog kibernetičkog napada u svijetu. Dow Jones ojačao je 0,41 posto, na 20.981 bod, dok je S&P 500 porastao 0,48 posto, na 2.402 boda, a Nasdaq indeks 0,46 posto, na 6.149 bodova.

Novi rekord S&P 500 indeksa zahvaljuje se rastu energetskog sektora jer su cijene nafte dosegnule najviše razine u tri tjedna nakon što su Saudijska Arabija i Rusija poručile da bi se dogovoreno smanjenje proizvodnje članica OPEC-a i nekih nečlanica tog kartela trebalo produljiti do početka 2018. godine.

Lani su najveći svjetski proizvođači dogovorili smanjenje proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno u prvoj polovici ove godine, no kako taj potez nije doveo do značajnijeg smanjenja jaza između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje, OPEC razmatra produljenje tih rezova i na drugu polovicu ove godine, pa čak i na početak 2018. “Tržište nafte dobro je reagiralo i to je podržalo tržište kapitala”, kaže R. J. Grant, direktor u tvrtki Keefe, Bruyette & Woods.

Novi rekord Nasdaq indeksa zahvaljuje se, pak, rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru jer se očekuje da će tvrtke i vlasti više trošiti na zaštitu informatičkih sustava nakon masovnog kibernetičkog napada ucjenjivačkim softverom koji je tijekom vikenda pogodio računalne mreže tvrtki i javnih ustanova u više od 150 zemalja svijeta.

Ulagače su ohrabrili i dobri pokazatelji s tržišta nekretnina, što je podržalo nade da bi se rast američkog gospodarstva ipak mogao ubrzati nakon usporavanja u prvom tromjesečju. Zahvaljujući svemu tome, jučer su cijene dionica porasle u devet od 11 sektora S&P 500 indeksa, pa su taj indeks i Dow Jones nadoknadili cjelokupni gubitak od prošloga tjedna.

I na europskim burzama cijene dionica jučer su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,26 posto, na 7.454 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,29 posto, na 12.807 bodova, a pariški CAC 0,22 posto, na 5.417 bodova.

You may also like