Dogovor postignut, HEP će opskrbljivati Ljubljanu

Hrvatska elektroprivreda (HEP) u iduće će tri godine opskrbljivati električnom strujom glavni slovenski grad, o čemu su u četvrtak u Ljubljani ugovor vrijedan 12 milijuna eura potpisali gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković i direktor HEP Trgovine Ljubljana Pavao Bujas. HEP je posao dobio u zadnjem krugu javnog nadmetanja, ponudivši najbolju cijenu, koja je, po riječima Jankovića, bila za 25.000 eura povoljnija od onoga što nudili drugi ponuđači, među kojima je bio i Petrol, najveća slovenska kompanija i velik ponuđač energije.

HEP je izabran između 5 ponuditelja na natječaju za nabavu 270 gigavatsati električne energije, ukupne procijenjene vrijednosti 12 milijuna eura. Gradonačelnik Janković kazao je nakon potpisivanja da se veseli suradnji s HEP-om i da ne očekuje da će se netko od njegovih konkurenata žaliti na provedeni transparentni postupak kojim je odabran za dobavljača jer je ponudio najbolju, konkurentnu cijenu. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i direktor HEP Trgovine Ante Čurić, te direktorica HEP Opskrbe Tina Jakaša. Ovo nije prvi izlazak HEP-a na slovensko tržište energijom, ali je novi važan iskorak u jačanju njegovih regionalnih pozicija. HEP je, naime, u veljači ove godine već pobijedio na natječaju slovenskog operatora distribucijske elektroenergetske mreže (SODO) kojemu će za pokriće gubitaka i zajamčenu opskrbu od 2016. do 2017. godine isporučiti 1,109 megavatsati struje, a do sada je ostvario udjel od 5 posto na slovenskom tržištu električne energije.

Osim u Sloveniji HEP posluje na europskim tržištima energijom od Kosova do Njemačke, bilo da je riječ o kupoprodajnim ugovorima, trgovanju emisijskim jedinicama CO2 ili opskrbi strujom, a prisutan je i na brokerskim platformama i energetskim burzama. U HEP-u ocjenjuju da je novi regionalni iskorak važan dio njihove poslovne strategije i zauzimanje uloge vodećeg energetskog regionalnog igrača. Ministar gospodarstva Ivana Vrdoljaka čestitao je HEP-u na dobivenom velikom poslu u Sloveniji. “To je ono na čemu sam inzistirao zadnjih nekoliko godina, da HEP izađe izvan granica Hrvatske, da se posvete regiji. HEP ima mogućnost biti regionalni energetski lider”, rekao je predsjednik Skupštine HEP-a i ministar gospodarstva Vrdoljak u izjavi koja je objavljena na internetskim stranicama Ministarstva. Ministar je istaknuo ključnu ulogu HEP-a u hrvatskom energetskom investicijskom ciklusu te dodao kako HEP mora povećati svoj udio u tržištima susjednih zemalja. “Za sve takve buduće poslove HEP će imati moju bezrezervnu podršku”, zaključio je ministar Vrdoljak

You may also like