Dogovor o višim cijenama nafte stabilizirat će cijene

Ruski ministar energetike Aleksander Novak boravio je tijekom vikenda u Saudijskoj Arabiji, gdje se sastao s kolegama iz zaljevskih zemalja članica OPEC-a. Cilj je unaprjeđenje suradnje zemalja proizvođača nafte, kako bi se stabiliziralo svjetsko tržište.

Glavna tema sastanka ruskog ministra energije s kolegama iz Saudijske Arabije, Katara, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih emirata bila je kako članice OPEC-a, uz pomoć drugih velikih proizvođača nafte, mogu stabilizirati svjetsko tržište s ciljem jačanja cijena crne sirovine. Nakon razgovora, medijima se obratio domaćin sastanka, saudijski ministar energije Khalid al-Filih, s optimističnim porukama. “Sve strane su postigle konsenzus koji važi od ovog trenutka. Predstavnici OPEC-a i zemalja koje nisu članice ove organizacije, poput Rusije, dogovorili su se da bi rast cijena nafte stabilizirao tržište. Što prije se cijene oporave, to bolje. Trebamo obnoviti povjerenje među investitorima”, rekao je Filih.

Međutim, sudeći prema kretanjima cijena nafte u prvim satima trgovanja u ponedjeljak, investitori su ostali skeptični. Cijene europskog BRENT-a i američkog WTI-ja ostale su gotovo nepromijenjene.

Cijena nafte od kraja 2015. godine, kada je barel bio skuplji od 100 dolara, pala je ispod 30 dolara početkom ove godine, dok se u posljednjih pet mjeseci njezina vrijednost kreće oko praga od 50 dolara, što je za velike zemlje proizvođače poput Saudijske Arabije ili Rusije i dalje nedovoljno kako bi se održali proračuni na razini prethodnih godina.

Analizirajući tržište, značajniji rast vrijednost nafte može se očekivati tek nakon 30. studenog, kada bi trebao biti održan sastanak svih zemalja članica OPEC-a, s glavnom točkom dnevnog reda – službeno ograničavanje proizvodnje.

You may also like

0 comments