Dogovor o migrantima bio bi u interesu i Turske i EU

Europska unija drži da je dogovor o izbjeglicama između EU-a i Turske u obostranom interesu i nastavit će ga provoditi, izjavio je u četvrtak glasnogovornik Europske komisije.

“Ostajemo privrženi dogovoru između EU-a i Turske. To je angažman preuzet uz uzajamno povjerenje s ciljem postizanja rezultata. Očekujemo da će obje strane poštovati svoje obveze jer je to u njihovu interesu i na njihovu korist i ne samo njihovu nego i sirijskih izbjeglica”, rekao je glasnogovornik Margaritis Shinas, odgovarajući na pitanje o prijetnjama turske strane da će odustati od dogovora s EU-om i preplaviti Europu izbjeglicama.

Turska je preko svog ministra vanjskih poslova u srijedu zaprijetila da će jednostrano raskinuti ugovor o migrantima koji je u ožujku 2016. potpisala s Europskom unijom i koji je omogućio znatno smanjenje priljeva migranata i izbjeglica u Europu. “Možemo jednostrano raskinuti taj ugovor. Još nismo obavijestili naše (europske) sugovornike, sve je u našim rukama”, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u razgovoru za mrežu 24 TV, dok vlada napetost s nekolikim zemljama EU-a.”Odsad možemo reći ‘više ga nećemo primjenjivati i bit će gotovo'”, dodao je. “Ne treba nam ničije dopuštenje”.

Odnosi između Turske i EU-a pogoršali su se pošto Njemačka i Nizozemska prošlog tjedna nisu dopustile turskim ministrima da na njihovu teritoriju sudjeluju na skupovima potpore referendumu o proširenju ovlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

You may also like

0 comments