Dogovor o jačanju Europskog fonda za strateške investicije

Europski parlament i države članice postigle su u srijedu načelni dogovor o produljenju i jačanju Europskog fonda za strateške investicije (EFSI), središnjeg elementa investicijskog plana za Europu.

Trajanje EFSI-a produljuje se s kraja 2018. na kraj 2020., a on bi umjesto prvotno planiranih 315 milijarda eura trebao osigurati 500 milijarda investicija. EFSI je prvotno bio zamišljen za razdoblje 2015. – 2018., a sada se produljuje do kraja postojećeg višegodišnjeg proračunskog okvira EU-a.

Po prvotnim planovima EFSI bi s početnim kapitalom od 21 milijarde eura trebao privući 315 milijardi privatnih investicija. Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker prošle je godine predložio povećanje početnog kapitala na 33,5 milijardi eura, koje bi privukle do 500 milijardi investicija.

Novi, ojačani EFSI, tzv. EFSI 2.0 trebao bi osigurati bolju zemljopisnu raspoređenost investicija, kao i veći broj sektora u koje će se ulagati. Do sada su investicije navjećim dijelom išle u prometni sektor, energiju, širokopojasni internet, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i financiranje malih i srednjih poduzetnika.

Potpredsjednik Komisije, zadužen za rad, rast, investicije i konkurentnost Jyrki Katainen, rekao je da je EFSI do sada potaknuo ulaganja u svih 28 zemalja članica te da će novi ojačani fond “i dalje biti važan motor za gospodarski oporavak EU-a”.

You may also like