Nakon što je svjetska financijska kriza gotovo zaustavila priljev izravnih stranih ulaganja (FDI) u Hrvatsku, od 2014. godine počinje se nazirati promjena trendova, rečeno je na konferenciji “Inozemna izravna ulaganja u Hrvatskoj – iskustva i izazovi za budućnost”.

Na to, kako je ocijenjeno, ukazuju i najnoviji podaci iz prvog tromjesečja ove godine, kada su izravna strana ulaganja rasla za 40 posto u odnosu na prošlu godinu. Konferencija je održana u utorak u sklopu Festivala Francuske Randes-vous, a otvarajući skup predsjednica Francusko-hrvatske trgovine i industrijske komore Ana Ivančić je podsjetila da je Hrvatska od 1993. do danas ukupno privukla gotovo 30 milijardi eura izravnih stranih ulaganja, od čega je gotovo 9 milijardi eura uloženo tijekom “zlatnog doba”, od 2006. do 2008. godine.

Kriza koja je nakon toga nastupila, kaže Ivančić, bila je vrlo važan čimbenik koji je oslabio taj trend. No, istaknula je, u obzir treba uzeti i činjenicu da je većina tih ulaganja u Hrvatsku ušla kroz privatizaciju, koja je danas praktički završena. S time se složio i viceguverner Hrvatske narodne banke Vedran Šošić, kazavši kako su prije krize dominirala vlasnička ulaganja, dok su tzv. greenfield ulaganja, posebice u industriju, bila vrlo niska – u Europi su niža bila samo u Sloveniji, koja je do krize bila vrlo zatvorena za FDI.

Šošić se osvrnuo i na nekoliko stručnih radova o tome kako su se takva ulaganja odrazila na hrvatsko gospodarstvo te kazao kako oni uglavnom pokazuju da je ulazak stranog vlasnika povećavao kapital, prihode i produktivnost pojedinog sektora te izvoz, ali ne i zaposlenost.

Ta, tzv. FDI poduzeća danas generiraju oko 50 posto hrvatskog izvoza, odnosno u prosjeku su više izvozno orijentirana, ali se razlika u odnosu na ostale tvrtke u pojedinim sektorima počela smanjivati, što potvrđuje da su ulaganja u Hrvatsku većinom išla u ‘kupnju tržišta’, a ne razvoj novih međunarodno razmjenjivih dobara, kazao je Šošić. Ipak, posljednji podaci Hrvatske narodne banke (HNB) ukazuju na mogućnost promjene tog trenda – ukupni iznos izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosio je 393,4 milijuna eura, što je u odnosu na isto razdoblje lani povećanje za 112,5 milijuna eura, odnosno 40 posto. Još snažniji rast, od 319 milijuna eura, odnosno čak 428 posto, zabilježen je u odnosu na prethodno, četvrto tromjesečje prošle godine, kada je iznos izravnih stranih ulaganja iznosio tek 74,6 milijuna eura.

Related Posts