Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je entitetskom parlamentu prijedlog zakona kojim bi se zastupnicima ratnog saziva skupštine bosanskih Srba osigurala doživotna mjesečna naknada od oko 600 eura, a bude li taj zakon osvojen to će značiti kako će porezni obveznici na ovaj način financirati i osuđene ratne zločince poput Momčila Krajišnika.

Iz tajništva Narodne skupštine RS u ponedjeljak je potvrđeno kako će se Dodikov najnoviji zakon naći u prijedlogu dnevnog reda sjednice zakazane za utorak u formi nacrta. Dodik predlaže da se svim nekadašnjim zastupnicima u parlamentu bosanskih Srba od listopada 1991. pa do rujna 1996. godine, koji nije imao nikakav međunarodni legitimitet, zajamči “posebna novčana naknada” koja bi se isplaćivala svakog mjeseca na teret entitetskog proračuna i to u visini od jedne i pol prosječne mjesečne plaće u RS.

To bi, prema sadašnjim omjerima, bila vrijednost od oko 1200 konvertibilnih maraka odnosno 613,8 eura. Dodik i oni koji su mu pomagali sastaviti ovaj prijedlog ocjenjuju kako bi osiromašeni proračun RS-a sve ovo godišnje stajalo nešto više od milijun eura. No tu nije kraj privilegijama, jer je nacrtom zakona predviđeno da u slučaju smrti korisnika naknade to pravo preuzimaju članovi njegove obitelji, odnosno supružnici i djeca do 26 godina starosti. Uz sve to nacrt zakona predviđa da se po 600 eura može dati i bilo kojoj drugoj osobi za koju se ocijeni da je “radom, zalaganjem i posebnim zaslugama od 1991. do 1996. godine sudjelovala u stvaranju RS”.

Na poticaj Srpske demokratske stranke (SDS) koju je vodio Radovan Karadžić i u nastojanjima da se razbije i podijeli BiH zastupnici iz te stranke u skupštini tadašnje SR BiH u jesen 1991. godine najprije su osnovali “skupštinu srpskog naroda u BiH”, koja je kasnije preimenovana u Skupštinu Srpske Republike BiH pa potom u Narodnu skupštinu RS, koja je raspuštena tek uoči prvih poratnih izbora održanih potkraj 1996. godine.

Uz SDS-ovce među tim parlamentarcima bila je i nekolicina iz drugih stranaka pa i sam Dodik, koji se u skupštinskim klupama prvotno našao kao kandidat Saveza reformskih snaga nekadašnjeg jugoslavenskog premijera Ante Markovića.

Svo vrijeme na čelu tih skupština bio je Momčilo Krajišnik, bliski Karadžićev suradnik, koji je nakon rata pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zbog ratnih zločina pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora. Nakon odslužene dvije trećine kazne pušten je na slobodu i sada živi na Palama.

Dodik je donošenje ovakvog zakona najavio još u ožujku, kada se sastao s Krajišnikom i još nekolicinom SDS-ovih tvrdolinijaša iz ratnog razdoblja, poput bivšeg gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića.

Riječ je o osobama koje uglavnom kritiziraju sadašnje vodstvo SDS-u te su uz neskrivenu Dodikovu potporu pokušali osnovati novu stranku pod nazivom “izvorni SDS”. U SDS-u stoga ocjenjuju kako predsjednik RS nuđenjem ovakvih privilegija samo pokušava oslabiti svoje političke protivnike. “Ovo je politički trik Milorada Dodika u cilju razbijanja SDS-a”, kazao je predsjednik te stranke Mladen Bosić komentirajući nacrt zakona. Dodikov bliski stranački suradnik Nebojša Radmanović u nedjelju je ipak odlučno branio ovaj prijedlog. “To su važni ljudi kojima smo se trebali odužiti, a nismo. Oni zaslužuju biti nagrađeni”, kazao je Radmanović.

Related Posts