Dodik: Republika Srpska je država

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je u utorak na obilježavanju dana entiteta u Banja Luci da je Republika Srpska država, dok su predstavnici Bošnjaka u Srebrenici u deklaraciji ocijenili da je ovaj narod pred nestankom u ovome entitetu.
“Današnje okupljanje je u čast RS, u čast velike ideje da Srbi na ovoj strani Drine uspostave svoju državu. Danas, kao nekad davno, srpski narod ima dvije države, Republiku Srpsku i Srbiju”, rekao je Dodik na svečanosti proslave dana RS-a.

Pri tome je najavio mogućnost održavanja novih referenduma o statusu toga entiteta i donošenje novog Ustava Republike Srpske.

“Nećemo biti pustolovi pa srljati u neizvjesnost, tražit ćemo i čekati jedinstvo svih političkih stranaka. Referendum je naše ustavno i zakonsko pravo, koje nam nitko ne može oduzeti. U predstojećem razdoblju na referendumu ćemo donijeti i novi ustav Republike Srpske, koji je većim dijelom napisan i u skladu je s Daytonskim sporazumom”, rekao je Dodik.

Po njegovim riječima najveći problem BiH leži u pokušaju da se zemlja centralizira po mjeri najbrojnijeg naroda – Bošnjaka.
“Postojanje visokodecentralizirane BiH, zasnovane na dogovoru sva tri naroda, suština je Daytonskog sporazuma. Takva BiH je godinama sustavno ubijana odlukama visokih predstavnika i ustavnog suda BiH s tri stranca koji su se uvijek stavljali na stranu Bošnjaka i njihovih neumjerenih i neprekidnih zahtjeva za centralizacijom i unitarizacijom”, naglasio je Dodik.

Potpredsjednik vlade Srbije Nebojša Stefanović izrazio je potporu Srbije kazavši da te veze nitko ne može pokidati.

“Poštujemo teritorijalni integritet svake zemlje, ali volimo naše ljude i nitko to ne može oduzeti. Bit ćemo potpora jedni drugima jer je to najbolji način da osiguramo da se svi ljudi koji ovdje žive imaju čemu radovati”, rekao je Stefanović.

Dan RS-a 9. siječnja obilježava se u znak sjećanja na prijeratno zasjedanje skupštine bosanskih Srba i uspostavu Republike Srpske početkom 1992. ustavni sud BiH proglasio je neustavnim, a u međuvremenu su srpske vlasti u BiH djelomično korigirale zakon o praznicima te nastavili obilježavati ovaj datum koji izaziva snažne kontroverze.

Na proslavu Dana RS-a reagirala su brojna bošnjačka udruženja i političari, a u Potočarima, mjestu genocida nad Bošnjacima potpisana je posebna deklaracija.

“Potočarska deklaracija je upozorenje da se građani nesrpske nacionalnosti, a prije svega Bošnjaci, nalaze pred potpunim nestankom na području entiteta RS – isključuju se iz procesa donošenja odluka, njima su zatvorena vrata zapošljavanja u institucijama, aktivno se ohrabruje njihov odlazak i ograničavaju im se temeljna ljudska prava i građanske slobode”, stoji u deklaraciji.

Proslavu su kritizirali iz američkog veleposlanstva i ured visokog predstavnika ističući da predstavlja kršenje odluka ustavnoga suda BiH.

 

You may also like

0 comments