Home Bosna i Hercegovina Dodik: Republika Srpska će jednog dana biti država

Dodik: Republika Srpska će jednog dana biti država

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Predsjednik BiH entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik ocijenio je u ponedjeljak za beogradski tisak da je Bosna i Hercegovina neodrživa i rekao kako “sanja i vjeruje” da RS može postati državom političkim sredstvima.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]”Sanjam i vjerujem da će Republika Srpska jednog dana biti država. Hoće li to biti za pet, 10 ili 15 godina, nije važno. Jamčim, neovisna Srpska će nam pasti u krilo kao zrela jabuka. BiH je neodrživa, a kada bi se RS danas izdvojila, ne bismo imali nijedan problem da živimo kao samostalna država”, rekao je Dodik u intervju za beogradske Večernje novosti.[/vc_column][/vc_row]

“Kad bih mogao sutra napraviti neovisnu RS, a da ne padne nijedna glava, uradio bih to. Moja politika je da to učinim političkim sredstvima”, istaknuo je Dodik.

Za predsjednika RS Bosna i Hercegovina je “nešto što se mora, a ne želja”, a za sebe kaže da se nikad nije osjećao Bosancem. “Ne mrzim nikoga u Bosni, ali se ne identificiram s tom državom, već s narodom kojem pripadam, svojom vjerom, jezikom i pismom. Moj pradjed je na Solunskom frontu izgubio nogu i jasno vam je na kojim pričama sam ja odrastao”, objasnio je svoje stajalište predsjednik RS.

Na pitanje o tome ugrožava li inzistiranjem na samostalnosti RS poziciju i stajališta Beograda o neovisnosti Kosova, Dodik kaže kako nije pitao šta o tome misli Srbija. “Beograd iz svojih razloga mora ostati na međunarodnom načelu teritorijalne nedjeljivosti, imajući u vidu Kosovo. To je najvažnije državno pitanje Srbije i ja to razumijem. Ali isto tako, najvažnije nacionalno pitanje Srbije je Republika Srpska”, kazao je Dodik, ocijenivši da svijet povodom Kosova dodatno ponižava Srbiju.

“Cilj je bio da se uruše i ponize srpska državnost i nacija. Albancima i Srbima koji ratuju i ubijaju se, međunarodna zajednica kaže – raziđite se. Muslimanima i Srbima koji takođe ratuju i ne vole se, kažu – morate biti zajedno. To je licjemerje međunarodne zajednice. Nije nam ponuđeno fer rješenje”, kaže Dodik.

Komentirajući utjecaj referenduma u Kataloniji, on istodobno tvrdi kako su pozicije RS i Katalonije potpuno različite. “Nismo se identificirali s Katalonijom. Naša priča je potpuno autentična. Povijest Katalonije ne poznajem dovoljno, ali znam svoju. I znam da je RS konstituirana kao država, jer sam bio zastupnik kada se ta odluka donosila. Imamo sve elemente državnosti – teritorij, efektivnu vlast i narod koji to želi. Bili smo, i jesmo, država. Ali nam ne dozvoljavaju da to govorimo”, ustvrdio je Milorad Dodik u intervjuu za beogradski list Večernje novosti.

Related Posts