Home Geopolitika Dodik protivnik američkog utjecaja na BIH

Dodik protivnik američkog utjecaja na BIH

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″] Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodim najavio je kako će se u petak sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te kako će mu se tom prigodom potužiti na činjenicu da SAD izdvajaju milijune dolara kako bi suzbile ruski utjecaj u Bosni i Hercegovini.[/vc_column][vc_column width=”2/3″] Dodik je za Televiziju RS kazao kao je njegov sastanak s Putinom planiran u okviru gospodarskog foruma koji će se održati u Sankt Petersburgu na kojemu je aktualni predsjednik RS već godinama redoviti gost.

Najavio je kako će s Putinom razgovarati o gospodarskim temama i potvrditi mu opredijeljenost RS da ostane vojno neutralna.

[/vc_column][/vc_row]

“Nama Putin nikada nije pokušao ništa nametnuti za razliku od mnogih drugih”, kazao je Dodik.

Kao te druge izrijekom je optužio SAD, s čijim je diplomatima u BiH već godinama na ratnoj nozi, a uz to je kao osoba koja je označena opasnom za provedbu Daytonskog sporazuma i na popisu je sankcioniranih kojima je zamrznuta imovina u SAD, a američkim državljanima i tvrtkama zabranjeno svako poslovanje s njim.

Dodik sada tvrdi kako ga Amerikanci pokušavaju srušiti s vlasti.

“Veleposlanstvo SAD (u BiH) ima na raspolaganju šest milijuna dolara za program sprječavanja ruskog utjecaja na Balkanu. Vjerojatno će sve biti upotrijebljeno protiv RS”, kazao je Dodik.

Njegovo je objašnjenje kako je zapravo riječ o dijelu paketa od dvanaest milijuna dolara namijenjenih “plaćanju medija koji odgovaraju SAD-u”.

Dodik je optužio SAD i da prikriveno pokušava utjecati na ishod izbora u BiH, zakazanih za listopad, a po prvi puta je iznio tezu kako su to, uz ostalo, planirali učiniti instaliranjem svog “softvera za zbrajanje izbornih rezultata”.

On je time aludirao na prijedloge koji su došli iz oporbenih stranaka o usvajanju tehničkih izmjena izbornog zakona kojima bi se uveo elektronski nadzor nad biračkim procesom s ciljem sprječavanja zloporaba glasačkog prava. Tako je bilo predloženo uvođenje video nadzora na glasačkim mjestima, identificiranje birača elektronskim putem i skeniranje glasačkih listića, no sve je propalo jer su se tome usprotivile vladajuće nacionalne stranke.

Dodik je kazao kako je sreća što takvi prijedlozi nisu usvojeni. Iznio je i tezu kako iza navodne američke urote koju vidi zapravo stoji bivša administracija Baraka Obame, dok Donald Trump “nema ništa s tim”.

Dodik kaže kako i dalje vjeruje u Trumpove izjave prije izbora kako se neće miješati u unutarnje poslove drugih država.

Related Posts