Home Geopolitika Dodik ponovo niječe genocid u Srebrenici

Dodik ponovo niječe genocid u Srebrenici

by Nikola Pusonjic

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Predsjednik Republike Srpke Milorad Dodik ponovo je zanijekao činjenicu kako je nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine počinjen zločin genocida za kojega su odgovorni pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]”Stalni zahtjevi Bošnjaka pa i određeni pokušaji da se to okvalificira kao genocid moraju biti obačeni”, kazao je Dodik u intervjuu za banjolučki list “Glas Srpske”.

Njegova kvalifikacija zbivanja u Srebrenici je kako je to bio “strašan zločin”, a drži kako je genocid, ukoliko ga je uopće bilo, morao podjednako biti počinjen i nad Bošnjacima i nad Srbima.[/vc_column][/vc_row] Dodik je pritom odbacio izjavu vlasti RS iz 2004. kada je tadašnji predsjednik RS Dragan Čavić javno priznao karakter zločina počinjenih u Srebreničkoj enklavi i jasno ih osudio.

“Ovih devet dana srpnja (od 10. do 19.71995.) srebreničke tragedije crna su strana povijesti srpskog naroda. Sudionici ovog zločina ne mogu se opravdati nikome i ničim. Onaj tko je činio ovakav zločin i pri tome se možda pozivao na narod kome pripada po imenu i prezimenu činio je zločin i prema vlastitome narodu”, kazao je tada Čavić u obraćanju javnosti.

Sam Dodik je u intervjuu za sarajevsku Face TV 2008., kada je obnašao dužnost etitetskog premijera, potvrdio kako mu je jasno da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima.

“Ja znam savršeno dobro što je bilo. Bio je genocid u Srebrenici. To je potvrdio sud u Den Haagu i to je nesporna pravna činjenica”, kazao je tada Dodik, koji je nakon toga promijenio mišljenje i uporno niječe karakter tog zločina unatoč pravomoćnim presudama Haaškog tribunala pripadnicima vojske i policijske bosanskih Srba koji su u tome sudjelovali.

Činjenicu da je u Srebrenici 1995. počinjen genocid svojim je pravorijekom potvrdio i Međunarodni sud pravde (ICJ) u presudi koju je 2007. donio odlučujući o tužbi BiH protiv Srbije za agresiju.

Dodik je sada pozvao na “novo verificiranje” najvećeg ratnog zločina počinjenog na europskom tlu nakon 2. svjetskog rata.

“Potrebno je formirati novu međunarodnu komisiju jer je očevidno kako ona (iz 2004.), koja je bila pod vodstvom Srpske demokratske stranke (SDS) i napravila izvještaj o Srebrenici, nije utvrdila prave podatke. Samo nova verifikacija ovih događaja može biti osnovom za bilo kakvu ocjenu toga što se zbivalo”, kazao je Dodik.

On je ovo izjavio uključujući se u polemiku koja se razvila nakon što je bosanskohercegovačko izdanje “Večernjeg lista” objavilo intervju s ministrom sigunosti BiH Draganom Mektićem, koji je na pitanje o tome trebaju li Srbi priznati kako je u Srebrenici počinjen genocid izbjegao tu kvalifikaciju, no istaknuo je kako se s činjenicama treba suočiti te kako Srbi u današnjoj generaciji moraju proći katarzu i tako izbjeći da se odgovornost za zločine prenosi i na buduće generacije.

Mektić se nakon toga našao na meti medija odanih Dodiku koji su tvrdili kako je on izgovorio riječ genocid te kako je time “izdao srpski narod”.

Mektićevo opovrgavanje i provjera autentičnosti onoga što je doista izjavio nisu mu pomogli jer su se napadi na njega nastavili. (Agencije)

Related Posts