[vc_row][vc_column width=”1/3″]Američka veleposlanica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack izjavila je kako će predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ostati pod sankcijama koje su mu nametnute ranije ove godine sve dok ne promijeni svoje ponašanje i ne prestane dovoditi u pitanje opstanak BiH i promovirati separatističke planove, prenijelo je u petak sarajevsko “Oslobođenje”. [/vc_column][vc_column width=”2/3″]Cormack je u intervjuu ovom listu kazala kako SAD ostaju čvrto opredijeljene za očuvanje integriteta BiH a stavljenje Dodika na “crnu lustu” osoba kojima je zamrznuta imovina i zabranjeno putovanje u SAD rezultat je potpuno suprotne politike koju on zagovara dovodeći istodobno u pitanje Daytonski sporazum.

“Dodik je sam izabrao ovo što se zbiva. On jednostavno mora odustati od toga da konstatno vuče BiH unatrag, govori o secesiji i prestati se protiviti putu BiH ka euroatlanstkim integracijama”, kazala je Cormack. Pojasnila je kako politika Washingtona u odnosu na BiH ostaje nepromijenjena a to znači potporu teritorijalnom integritetu BiH u sadašnjim granicama te inzistiranje na poštivanju Daytonskog sporazuma kao i na procesu euroatlanstkih integracija.[/vc_column][/vc_row] Dodik je na popisu osoba koje su pod sankcijama, a utvrđuje ga Ured za nadzor nad imovinom stranaca pri Ministarstvu financija SAD dospio sredinom siječnja sukladno uredbi koju je 2003. godine donio tadašnji američki predsjednik George Bush.

U Dodikovom slučaju u SAD-u su procijenili kako se on može svrstati u kategoriju osoba koje “aktivno opstruiraju ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi sa aktivnom opstrukcijom provedbe Daytonskog sporazuma”.

Konkretan razlog za uvođenje kaznenih mjera proitv Dodika bila su njegova opetovana osporavanja autoriteta i odluka Ustavnog suda BiH.

Dodik svoje ponašanje nije promijenio ni do danas a ponovo javno pokazuje da ne poštuje Ustavni sud organizirajući 9. siječnja sljedeće godine novu proslavu tzv. dana RS iako je sudskim pravorijekom taj praznik proglašen neustavnim jer diskriminira Hrvate i Bošnjake koji žive u tom entitetu. (Agencije)

Related Posts