Dodik oporbi prijeti kaznenim progonom

Vladajuća većina u Republici Srpskoj, koju čini koalicija okupljena oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, zaoštrila je sukob s oporbenim blokom predvođenim Srpskom demokratskom strankom (SDS), koji je i dio vlasti na razini BiH, usvajanjem zaključaka u parlamentu RS kojima je zatražena izmjena entitetskog kaznenog zakona s ciljem sankcioniranja “prijenosa ovlasti” s državne na entitetsku razinu.

Nakon maratonskog zasjedanja započetog u utorak, Narodna skupština RS je tijesnom većinom od 43 zastupnika u srijedu usvojila zaključke kojima je zatražila veći nadzor nad donošenjem odluka na državnoj razini kako bi se spriječilo usvajanje bilo kojega zakona ili odluke kojima bi se umanjile postojeće ovlasti RS. Zatražen je i prijedlog izmjena kaznenog zakona RS “kojima bi bila utvrđena odgovornost za neovlašteni prijenos ovlasti s RS na razinu BiH”.

Usvajanje ovih zaključka provedeno je bez zastupnika oporbe koji su napustili sjednicu zakazanu kako bi se razmatralo “štetno djelovanje” srpskih dužnosnika u tijelima vlasti BiH. Oporba je ocijenila kako je već samo sazivanje sjednice za cilj imalo tek nastavak javnih političkih obračuna koje Dodikov SNSD potiče jer je nakon izbora 2014. godine izgubio mogućnost sudjelovanja u vlasti na državnoj razini. Dvodnevnu sjednicu obilježila je cijela serija uzajamnih objeda, napada i optužbi za izdaju interesa Srba u BiH.

Predsjednica vlade RS Željka Cvijanović (SNSD) ustvrdila je kao je sadašnja vlast na državnoj razini, u kojoj sudjeluje blok okupljen oko SDS-a, odgovoran na donošenje 34 odluke kojima su oduzete ovasti koje pripadaju RS-u. Po riječima Cvijanović, riječ je o postupcima kojima su izdani interesi RS. Oporba je pak izložila popis od preko 150 afera koje su proračun RS oštetile za desetke milijuna eura i za koje odgovornim smatra vlast predvođenu Dodikovim SNSD-om. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je, sudjelujući u raspravi, SNSD-ovoj većini poručio kako nemaju nikakvo pravo drugima držati lekcije o domoljublju, a predsjednici entitetske vlade je poručio da izmišljanjem prijenosa ovlasti traži izgovore zbog svog lošeg rada. “Vama je priča o izdajnicima alibi za loše rezultate vlade RS”, kazao je Šarović poručujući kako on kao državni ministar neće odgovarati entitetskoj vladi ni parlamentu.

Jedan od oporbenih zastupnika Dragan Čavić ocijenio je kako zaključci SNSD-ove vladajuće većine, a posebice prijetnje izmjenama kaznenog zakona, predstavljaju “udar na demokraciju i apsolutistički diktat”. “Ja ću se od sada zbog toga zalagati za izvanparlamentarne metode borbe protiv ovakve vlasti”, kazao je nekadašnji predsjednik RS Čavić.

You may also like

0 comments