Dodik će doći na saslušanje, ali ne u Sarajevo

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik nazvao je u utorak “farsom” istragu koja je protiv njega pokrenuta zbog protuustavnog referenduma o danu tog entiteta, ali je potvrdio kako će se odazvati pozivu na saslušanje, no ne u Sarajevu gdje mu je “ugrožen život”.

Ustavni sud BiH je u studenome 2015. donio pravorijek kojim je utvrdio kako je obilježavanje 9. siječnja kao dana RS neustavno jer diskriminira Hrvate i Bošnjake koji žive u tom entitetu. Unatoč tome, vlasti RS-a ustrajale su na provedbi referenduma na kojem je u nedjelju sudjelovalo oko 55 posto upisanih birača, od kojih se 99,8 posto izjasnilo za nastavak obilježavanja 9. siječnja kao entitetskog praznika.

Tužiteljstvo BiH u ponedjeljak je pozvalo Dodika da se u sklopu istrage očituje kao osumnjičenik za podupiranje neustavnog referenduma. “U Sarajevo sigurno neću ići”, kazao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci tvrdeći kako mu je u glavnom gradu države u kojoj živi ugrožen život.

Dodao je da je za to kriv predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Iztebegović koji je izjavio kako bi Dodik mogao završiti poput libijskog diktatora Gadafija. “On (Izetbegović) je time dao nalog ekstremnim skupinama da jurišaju na Dodika”, kazao je predsjednik RS-a.

Tvrdi da je istraga protiv njega pokrenuta upravo po Izetbegovićevu nalogu i da je tužiteljstvo BiH na to reagiralo “brznom svjetlosti”. Poziv za saslušanje još nije dobio, kada stigne na njega će se odazvati, a iskaz je spreman dati u sjedištu nekog od pravosudnih tijela na teritoriju RS-a. “Spreman sam dati izjavu o ovoj kompletnoj farsi vezanoj za Ustavni sud i referendum”, rekao je Dodik koji je odbio odgovarati na novinarska pitanja.

Ponovio je ranije tvrdnje kako državni sud i tužiteljstvo smatra neustavnim tijelima stvorenim pod političkim pritscima Najavio je kako će nastaviti raditi kao i dosad te dodao da je optužbe da je kriv što podupire referendum saznao iz medija Začuđen je što je samo on pozvan dati iskaz u svojstvu osumnjičenika, iako je veliki broj osoba javno podupriralo referendum. “U ovom slučaju nema nikakve odgovornosti. Ovo je pitanje voluntarizma sarajevskih politčara koji mi prijete”, istaknuo je Dodik. Kao argument naveo je da do danas nitko nije pozvan na odgovornost zbog 91 odluke ustavnog suda koje nisu provedene.

Ocijenio je kako je rezulat referenduma postao nezaobilazna činjenice koje nitko neće moći ignorirati jer je to volja koju su glasovanjem iskazale dvije trećine Srba koji žive u RS-u.

Najavio je i kako će timovi pravnika iz RS-a zatražiti preispitivanje niza zakona donesenih u Federaciji BiH te od ustavnog suda BiH zatražiti ocjenu ustavnosti 1. ožujka koji se u BiH obilježava kao dan nezavisnosti. Na referendumu održanom 28. veljače i 1. ožujka 1992. godine na zahtjev tadašnje Europske zajednice većina građana BiH izglasala je nezavisnost te zemlje od SFRJ, što je bio temelj međunarodnog priznanja BiH.

Stoga je 1. ožujka iste godine proglašen državnim praznikom a to je ostao do danas jer nakon rata u BiH nikada nije donesen novi zakon o praznicima. Sukladno odredbama Daytonskog sporazuma zakoni doneseni u vrijeme Republike BiH ostaju na snazi sve do donošenja novih koji će ih zamijeniti. U RS-u su tijekom proteklih 25. godina ignorirali 1. ožujka kao praznik tvrdeći kako je referendum 1992. bio nelegalan jer na njemu nisu sudjelovali Srbi.

Usporedba Milorada Dodika s Gadafijem možda nije bila primjerena, no predsjednik Srbije Tomislav Nikolić nema se razloga u to petljati, kazao je u utorak predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović komentirajući različita reagiranja na njegovu izjavu kako aktualni predsjednik Republike Srpske svojim postupcima sam sebe dovodi u poziciju da završi kao svrgnuti libijski diktator. “Možda nisam dao najbolju usporedbu no to se dogodi nama političarima”, kazao je Izetbegović novinarima kod Kladnja u istočnoj Bosni gdje je svečano otvorio tunel na cesti između Sarajeva i Tuzle.

Dodik se ranije tijekom dana pozvao upravo na Izetbegovićevu usporedbu s Gadafijem kao razlog zbog kojega se osjeća ugroženim i zbog kojega ne želi ići u Sarajevo. Ocijenio je kako je Izetbegović time pozvao estremiste da ga napadnu.

Izetbegović je 25. rujna kada je održan neustavni referendum u RS-u ocijenio kako je uvjeren da će na to reagirati i međunarodna zajednica “Mislim da će se postupno dogoditi reakcija međunarodne zajednice. Gledali smo kako Sadam Husein, Gadafi i Milošević prkose i kako to izgleda”, kazao je tada Izetbegović.

Na tu je usporedbu u izjavi beogradskim medijima reagirao i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić zatraživši da Izetbegović objasni što je time točno mislio.

Izetbegović je odgovorio kako nema razloga bilo što pojašnjavti Nikoliću. “Kada bih ja sad počeo pitati Nikolića što je kad kazao u proteklih 25 godina bio bi to dug popis. Ne trebamo mi lideri država jedni drugima postavljati pitanja. Uostalom, šta se on brine, Nikolić je Srbijanac a ovo je BiH. Dodik se zna sam dobro braniti. Možda to za Gadafija i nije najbolje poređenje, meni se desilo jednom, Nikoliću stotinu puta da kaže neku prejaku riječ”, izjavio je Izetbegović.

Na pitanje kako komentira Dodikovu najavu da će RS sada pokrenuti pitanje ustavnosti 1. ožujka kao praznika kojim se obilježava nezavisnost BiH, Izetbegović je odgovorio konstatacijom kako Dodik time zapravo priznaje Ustavni sud BiH kojega je do sada samo osporavao.

You may also like

0 comments