Dodijeljene dozvole za geotermale

Priopćenje
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dodijelilo je dozvole za istraživanje geotermalnih voda za energetske svrhe za četiri istražna prostora na području Slavonije, Podravine i Međimurja, priopćila je u utorak Agencija za ugljikovodike.

Dozvole su dobile tri kompanije, od kojih je jedna u vlasništvu lokalne zajednice, a ukupna vrijednost istražnih radova u prvoj fazi procjenjuje se na gotovo 152 milijuna kuna.

Dozvolu za istraživanje na istražnom prostoru Legrad-1 dobila je tvrtka Geo Power Energy Development (Zagreb). Tvrtka Ensolx (Zagreb) dobila je dvije dozvole i to na istražnim prostorima Ernestinovo i Merhatovec, dok je dozvolu za istraživanje geotermalnih voda na istražnom prostoru Lunjkovec-Kutnjak dobila tvrtka Buko Termal (Mali Bukovec), u vlasništvu Varaždinske županije i općine Mali Bukovec.

Agencija za ugljikovodike u lipnju ove godine raspisala je natječaj za istraživanje geotermalnih voda za energetske svrhe na četiri istražna prostora za koje je pristiglo devet ponuda sedam različitih ponuditelja. Povjerenstvo za provođenje nadmetanja za istraživanje geotermalnih pregledalo je i ocijenilo pristigle ponude te je sukladno Zakonu uputilo prijedlog za dodjelu dozvola Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Što se tiče radnih programa, odnosno projekata s kojima su se kompanije nadmetale, prvenstveno je riječ o geotermalnim elektranama koji će dati doprinos održivoj, čistoj i, što je najvažnije, stabilnoj proizvodnji električne energije, kaže se u priopćenju.

Predsjednik uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan izjavio je kako su natječaji jasan pokazatelj da geotermalni projekti mogu igrati važnu ulogu u energetskoj tranziciji i biti okosnica zelenih projekata u Hrvatskoj.

You may also like

0 comments