Dodatne američke snage za borbu protiv Islamske države

Američki predsjednik Barack Obama rekao je da njegova odluka o slanju dodatnih američkih specijalnih snaga u borbu protiv Islamske države u Irak nije naznaka da se SAD sprema za novu invaziju poput one iz 2003. koja se prometnula u dug i nasilan sukob.

Obama je rekao da njegova strategija borbe protiv te džihadističke skupine u Iraku i Siriji ne uključuje slanje američkih kopnenih snaga, ali je ovog tjedna Pentagon objavio da će poslati dodatne specijalne postrojbe. “Kad sam rekao da neće biti kopnenih snaga, mislim da su Amerikanci načelno razumjeli da nećemo poduzeti invaziju nalik onoj na Irak s tisućama vojnika koji u Iraku i Siriji forsiraju pustinju”, rekao je Obama u razgovoru za CBS.

“No bio sam vrlo jasan oko toga da ćemo sustavno pritiskati i u konačnici uništiti ISIL, a to zahtijeva i našu određenu vojnu komponentu”, dodao je Obama, koristeći uobičajenu američku kraticu za džihadiste. Američki pukovnik Steve Warren u srijedu je rekao da će nove snage vjerojatno imati 100 pripadnika, umjesto 50, koliko je isprva bilo najavljeno.

You may also like

0 comments