Dobrović: Odustat ćemo od TE na ugljen Plomin C

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović izjavio je u subotu kako je posve logično i za očekivati da će nova energetska strategija odustati od izgradnje termoelektrane na ugljen Plomin C.

“Hrvatska treba napraviti novu energetsku strategiju. Dakle, ova aktualna iz 2009. predviđa velike kapacitete na uvozni ugljen. To se jako teško ili nikako uklapa u nove energetske politike Europske unije tako da posve je logično i za očekivati da će nova energetska strategija odustati od takvog objekta”, rekao je Dobrović upitan od novinara je li istina da se odustaje od projekta Plomin C i da smo takve signale dobili iz Europske komisije.

Upitan je li u tom smjeru dobio signale iz Bruxellesa, Dobrović je rekao da se ne radi o signalima. “Iz Bruxellesa je stigla samo obavijest da će se pokrenuti istraga u pogledu državnih dotacija tom tipu energije”, rekao je.  “Stav je da treba hitno napraviti novu energetsku strategiju, jer je stara strategija iz 2009. godine predvidjela velike kapacitete termoelektrana na ugljen. Dakle, s obzirom da imamo novu europsku energetsku politiku sa snažnim ciljevima u pogledu povećanja obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i smanjenje emisije, onda se objekti tipa Plomin C jako teško u to uklapaju. Međutim, odgovore na to mora dati energetska strategija i ja se ne bih sada usudio reći da to apsolutno pada, ali svi argumenti za sada ne idu u prilog tome da će se taj objekt izgraditi”, objasnio je ministar Dobrović.

Upitan može li se onda s današnjim danom reći da je priča o gradnji termoelektana na ugljen Plomin C te u Pločama definitivno završena, Dobrović je rekao da on to ne može “ovako reći iz rukava”. “Dakle, to moraju reći ljudi koji će napraviti energetsku strategiju ali može se očekivati da se to jako teško može uklopiti jer je uvozni ugljen i ekonomski neodrživ projekt, dakle, mi nemamo svoje ugljenokope, a druga je stvar da je i po emisijama i CO2 i drugih zagađivala to vrlo problematičan projekt”, istaknuo je Dobrović.

Upitan što je će biti sa japanskom tvrtkom Marubeni koja je pobjedila na natječaju za izgradnju Plomina C te pregovorima s tom tvrtkom, Dobrović je istaknuo kako on ne zna u kojoj je fazi pregovor i je li tu postoje neke obveze. “Međutim, i da postoje (obveze) to je neusporedivo sa štetom koja bi se stvorila da se takav objekt gradi jer je to i ekonomski, a ne samo ekološki, neodrživ sustav”, rekao je ministar Dobrović u subotu u Hrvatskom novinarskom društvu gdje je sudjelovao na okruglom stolu o klimatskim promjenama.

You may also like