Home TribinaAnalize Dobro trgovačko raspoloženje podiže cijenu na naftnim tržištima

Dobro trgovačko raspoloženje podiže cijenu na naftnim tržištima

by Energypress.net

Analiza dana

Cijene nafte stabilizirale su u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 84 dolara, odražavajući raskorak u procjenama potražnje pred početak ljetnog tromjesečja i sezonu putovanja u SAD-u. Na londonskom e tržištu cijena barela iznosila je 84,23 dolara, dok se na američkom tržištu cijena kretala oko 80,36 dolara za barel.

Raspoloženje su pred kraj jučerašnje trgovine obilježile optimistične procjene o potražnji u ljetnom tromjesečju. Američka investicijska banka Goldman Sachs procijenila je prošli tjedan da bi zbog snažne potražnje u ljetnoj sezoni putovanja u SAD-u tržište u trećem tromjesečju trebalo bilježiti manjak u opskrbi od 1,3 milijuna barela.

Optimizam signalizira i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) potvrđenom procjenom prema kojoj bi potražnja u ovoj godini trebala porasti za 2,25 milijuna barela dnevno. Grupa je odlučila postupno povećati opskrbu od kraja godine. Međunarodna agencija za energiju (IEA), koja savjetuje članice Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), uključujući vodeće potrošače, očekuje pak upola slabiji rast, za nešto više od milijun barela dnevno. U takvim je uvjetima na tržištima u utorak ponovo prevladao oprez.

Neki analitičari ustraju u procjenama da bi cijene nafte u kratkoročnoj perspektivi trebale rasti. Pozornost se sada preusmjerava na zalihe u SAD-u. Američki institut za naftu je u međuvremenu izvijestio da su zalihe sirove nafte u SAD-u porasle za 2,3 milijuna barela prošlog tjedna, prema upućenim izvorima. Ako tvrdnja bude potvrđena službenim podacima, to bi bilo treće povećanje zaredom. Zalihe u čvorištu u Cushingu u Oklahomi također su porasle.

OPEC je odvojeno objavio da je u ponedjeljak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 37 centi, na 83,06 dolara.

Ipak, uz nagli porast nafte u protekla dva tjedna, sada postoje znakovi da se terminski ugovori približavaju razinama prekomjerne kupovine. Brentov indeks relativne snage na devetodnevnoj bazi premašio je 70, što ukazuje na moguće povlačenje. Cjelodnevni obujam trgovine naftnim terminskim ugovorima vjerojatno će biti manji u srijedu zbog praznika u SAD-u.

Related Posts