Dobro došli u postandreotijevsko vrijeme

Ništa više nije isto. Republika Hrvatska nije ušla u klinč stranaka, ona je napokon u post stranačkom vremenu. S uobičajenim kašnjenjem, kao i za sve ostalo, od ulaska u EU i NATO, do ulaska u pamet. Nema više klasičnih stranaka i vrijeme je svima, ovdje pogotovo mislim na drage prijatelje i znance novinare, da se pomire sa stvarnošću MOST a s kojim, volens nolens, ulazimo u post andreottijevu Hrvatsku.

Andreotti je bio najmoćniji poslijeratni političar za kojeg znam i za kojega sam ikada čuo. Sve je bilo, a vjerujem i postmortem, će biti pod njegovom moćnom šapom. Kada se u jedinom stožeru moći, Bijeloj kući, tada u rukama vojnika – predsjednika Ikea, odlučivalo kako braniti krvavo obranjenu slobodu, izbor šefa stožera unutarnje obrane Europe nisu bili ni Schuman, ni Adenauer, ni de Gaule, već Andreotti. Samo on je mogao uvezati operaciju GLADIO i Demokršćansku stranku, zajedno sa svim mafijaškim grupama, u moćno tijelo, koje KGB nikada nije uspio provaliti. Andreotti je time postavio i model supermoćnog šefa stranke koji svi do danas oponašaju, čak i kada to postaje arhaično smiješno.

G. Karamarko i Milanović, nisu jedini koji kada se pogledaju u ogledalu, vide klempavog i moćnog svevlasnika duša, signorea Andreottija. Model je krasan, moćan i funkcionira, sve dok se Italija/Hrvatska ne zasite VLADARA i okrenu prvoj sljedećoj opciji, kako god da se zove, pa taman i MOST i kako god da je obojena. Samo neka nije Andreotti. Ili ova dva čemernika.  Republika Hrvatska je u nedjelju ušla u post lidersko doba i još se nije snašla, kako dalje. Proći će isto kao i post andreottijeva Italija. Sve faze, od kojih će najvažnija biti pravosudna, Republiku čeka MANI PULITE, kao jedini način ozdravljenja. Tko god bude nova vlast, nakon ponovljenih izbora. A izbori će biti ponovljeni, jer nitko nije lud da ide u vlast sa dvije moždano atrofirane stranke, potkupljene do portira na ulazima u središnjice, do vrha i time kompromitira sebe kao Treći put.

Novi izbori će razbiti branu na isti način kao i u Italiji, sa svim prednostima i manama. HDZ će se raspasti na one oko g. Karamarka i na one oko g. Marića i fra Diavola. Treća grupa, osnivači stranke, barakaši, svjesno otpali i branitelji, neće doći do riječi od ove dvije udbaške grupe, nesvjesni da broje svoje zadnje dane u politici. Treća grupa je i najveći gubitnik ovih izbora i njih mi je zaista žao, no krivicu za poraz nose još od izbora g. Sanadera, kada su za njega glasali kao za manje zlo. Sada im se i to obilo o glavu. Za izvanredne izbore se neće stići organizirati i sigurno će samo povećati apstinenciju, dok će prve dvije grupe biti oko praga prolaznosti. Tu će negdje HDZ završiti kao stranka ove veličine i značaja. Mala je šansa da će se njeni tvorci razbuditi i ovu bagru rastjerati. Nije mogao ni Andreotti sa svojima. Još je i na sudu završio.

Komunisti po običaju, stoje bolje. G.Milanović je bio potpuno svjestan svog štetočinstva po stranku, no iz nje je na vrijeme isključio svakog Iznogouda i marginalizirao ga poput gđice Holy. Njemu raspad ne prijeti, no prijeti mu urušavanje stranke ako ne ostane na vlasti, kakva god da je. On je najozbiljnija udavača kao i sve javne žene. Samo je važna tarifa, a ostalo su samo nijanse. Kao predsjednik vlade čuva najjaču mi znanu kriminalnu hobotnicu oko plina i energije uopće, kao što i zna da se tek započeta istraga protiv stanovitog mu ministra, tu neće zaustaviti. Naime, čemernik će plakati, on nije dizajniran da pati, a vodio je ruske poslove za predsjednika emeritusa i njegov gang. Urušavanje počinje s prvim hapšenjem i do izvanrednih izbora treba očekivati nekoliko SD stranaka koje skupa ne mogu prijeći izborni prag i ubrzo će ličiti na marginalce poput HSP a ili Žive cigle.

MOST će se također raspasti u najmanje tri grupe, no i jačat će. Bez obzira na tanke programe, teme su pogodili. A samo to odlučuje većinu u Saboru, koja će biti šarenija od pijetlovog repa. Neće se snalaziti u vlasti, činit će more gluposti, no imat će i nedvojben legitimitet da to rade kako znaju i umiju. Primjer koji su postavili, i po HDZ i po SDP je jezivo precizan. Može se drugačije. A tu negdje dolazi i do novog, postpolitičkog reformatiranja države. Prvi put, na izvanredne izbore, izaći će i interesne grupe, lokalne grupe, lobiji, a možda se napokon posreći i 162 liberala u Hrvatskoj da se napokon sastanu i popiju kavu u miru Božjem. Dobro došli u Novu Republiku Hrvatsku i neka vam je Providnost na pomoći.

You may also like