Dobri rezultati kompanija i cijena nafte podržali burze

 Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija, no trgovalo se oprezno jer se prinosi na američke obveznice kreću na najvišim razinama u četiri godine.
Dow Jones ojačao je 59 bodova ili 0,25 posto, na 24.083 boda, dok je S&P 500 porastao 0,18 posto, na 2.639 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,05 posto, na 7.003 boda.

U vrlo nestabilnom trgovanju Dow Jones ojačao je jučer prvi put nakon pet dana pada, dok je Nasdaq indeks oslabio peti dan zaredom, što je posljedica pada cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, njih osam zabilježilo je rast, dok su tehnološki, financijski i nekretninski završili u minusu.

Pozitivno su na tržište utjecali bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija, među kojima i Boeinga, čija je cijena skočila više od 4 posto.

Dosad je oko 31 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izvješća, pri čemu ih je 81 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 22 u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije dva tjedna očekivali rast od 18,4 posto.

Nastavi li se tako, bit će to najveći skok zarada u posljednjih sedam godina, podržan snažnim rastom globalnog gospodarstva i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine. „Ulagači su svjesni da su porezne promjene potaknule rast zarada. No, rastu i kamatne stope, pa će se u određenom trenutku otvoriti pitanje koliko dugo će se ova gospodarska ekspanzija nastaviti”, kaže Bernard Baumohl, ekonomist u grupi Economic Outlook.

Ulagače zabrinjavaju visoki prinosi na obveznice, koji rastu jer bi zbog jačanja inflacije, među ostalim zbog snažnog rasta cijena nafte, američki Fed i druge središnje banke u svijetu mogle povećati kamatne stope.

Prinosi na 10-godišnje američke obveznice i jučer su se kretali oko 3 posto, najviše razine u četiri godine. A to ne ide u prilog tržištima dionica jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi ulagači mogli dio svojih sredstava preusmjeriti iz dionica u obveznice.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,62 posto, na 7.379 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,02 posto, na 12.422 boda, a pariški CAC 0,57 posto, na 5.413 bodova.  Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica blago porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no visoki prinosi na američke obveznice potiču rast tečaja dolara i drže ulagače na oprezu.

You may also like

0 comments